Objava fotografije v Mladini mu je načela zdravje, je sodnici dejal Grims. Foto: BoBo
Objava fotografije v Mladini mu je načela zdravje, je sodnici dejal Grims. Foto: BoBo
Na sodišče prišel le Grims

Grimsa in njegovo ženo je namreč zelo zmotila objava fotografije njune družine v satirični rubriki Mladinamit ob fotografiji družine nacističnega ministra za propagando Josefa Göbbelsa. Ker je šlo po Grimsovem mnenju za nedopusten poseg v njegovo družino, zahteva Grims od Mladine 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe. Enako je storila tudi njegova žena Martina Dragoš Grims, ki pa od Mladine zahteva odškodnino za 80.000 evrov.

Sodnica Dušana Bajc je zaslišala zgolj Grimsa in končala obravnavo, pisna sodba pa bo strankam izročena najverjetneje šele po sodnih počitnicah. Sodnica tako ni sprejela predlogov tožeče in tožene stranke po zaslišanju dodatnih prič, kar je utemeljila z besedami, da sodišče ne potrebuje posrednih pričanj. Sodišče bo tako presodilo le še dokazne predloge v sodnem spisu.

Grims: Stres zaradi objave je načel moje zdravje
Grims je med pričanjem poudaril, da je razumel objavo fotografije predvsem kot zlorabo družine. Objava je grobo posegla v njihovo družinsko življenje, je dejal. Njegova otroka naj bi bila tako po objavi deležna šikaniranja svojih vrstnikov, ki v nekoliko manjši meri še vedno traja.

Objava pa je bila boleča tudi zanj. Počutil se je prizadetega in užaljenega, je dejal, stres pa je načel tudi njegovo zdravje. Doživel naj bi tudi posmehovanje nekaterih svojih poslanskih kolegov.

Grims sprejema kritiko, a objava naj bi presegla vse dopustne standarde
Tako Grims kot njegov zagovornik Jože Hribernik sta poudarila, da ne zavračata možnosti tudi ostrejše kritike javne osebe, kot je politik, vendar pa po Grimsovem mnenju primerjava s človekom, ki je pobil svoje otroke, presega vse dopustne standarde. Po Grimsovih besedah takšnih primerjav ne dopušča nobena evropska ustava ali sodišče.

Na drugi strani je pooblaščenka Mladine Jasna Zakonjšek dopustnost objave fotografije utemeljila z besedami, da prav dejstvo, da je Grims eden od najpomembnejših politikov v državi, dopušča objavo tudi zelo ostrih kritik in vrednostnih sodb njegovega političnega delovanja, ki lahko, tako Zakonjškova, tudi "šokirajo".

V primeru te objave gre predvsem za satirično kritiko Grimsovega političnega delovanja, je dejala Zakonjšek. Hribernik pa je izrazil obžalovanje, da Mladina po tako "grobem in nedopustnem napadu" na njegovo stranko ne zmore "vsaj malo samorefleksije in samokritike".

Tožilstvo že ovrglo Grimsovo kazensko ovadbo
Grims je sicer že pred časom vložil kazensko ovadbo zoper Mladino in njenega odgovornega urednika Grego Repovža, a je tožilstvo ovadbo zavrglo. Zavrglo je tudi ovadbo, ki jo je vložil urad informacijske pooblaščenke, kjer so v objavi videli javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grims se je zato odločil za odškodninsko tožbo zoper Mladino, kar je storila tudi njegova žena Martina Dragoš Grims, ki pa od Mladine zahteva 80.000 evrov odškodnino. Tudi v tem primeru je sodišče zaslišalo zgolj Dragoš Grimsovo, s tem končalo obravnavo in bo izdalo sodbo.

Na sodišče prišel le Grims