Tako je potekalo gašenje obsežnega požara v Žamencih. Foto: Televizija Maribor
Tako je potekalo gašenje obsežnega požara v Žamencih. Foto: Televizija Maribor

Okoli pol pete ure zjutraj sta zagorela gospodarsko poslopje in stanovanjska hiša v Žamencih na območju občine Dornava. Požar je gasilo okoli 65 gasilcev z 11 vozili iz šestih okoliških prostovoljnih gasilskih društev. Notranjost gospodarskega objekta jim je uspelo rešiti, hiša pa je skoraj v celoti uničena, saj se je ogenj preveč razširil. Vzrok požara za zdaj še ni znan.

Po pričevanju sosedov je hkrati zagorelo na dveh mestih: v objektu s starimi stroji, kjer je bila nekoč kovačija, in v notranjosti hiše. Lastnikov v času požara ni bilo doma. Kot je za Televizijo Maribor povedal vodja intervencije Borut Fekonja iz Prostovoljnega gasilskega društva Žamenci, je začelo goreti na levi strani gospodarskega objekta, istočasno pa je gorela že tudi kuhinja v stanovanjski hiši.

Pri intervenciji so prostovoljni gasilci iz Žamencev potrebovali tudi pomoč ptujskih gasilcev, ki so jim pripeljali avtolestev. "Videli smo namreč, da bo težko sam požar pogasiti, primanjkovalo nam je tudi vode, zato smo jo dovažali iz drugih koncev vasi oziroma iz Slovenje vasi," je razložil Fekonja.

Tudi sicer že dalj časa opozarjajo, da je na njihovem območju premalo hidrantov. "Na žalost v Žamencih samo eden, pa še ta je oddaljen 300, 400 metrov, tako da smo res imeli velike težave. Vozil je bilo dovolj, ampak primanjkovalo nam je na koncu vode," je poudaril Fekonja.

Na občini Dornava obljubljajo, da bodo zadevo čim prej uredili. S težavo v Žamencih pa še niso bili seznanjeni. "Vsako leto te hidrante pregledujemo, tudi na določenih lokacijah jih menjujemo. Moram reči, da dva, tri hidrante na leto zamenjamo, kajti to ni mali strošek, to je kar precejšen strošek, zato smo rekli, vse hidrante bomo usposobili, seveda se tistih, ki so najbolj potrebni, najprej lotimo," je za Televizijo Maribor pojasnil župan Janko Merc.

Občina bo po potrebi pomagala tudi družini. Objekti so sicer bili zavarovani. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, naj bi materialna škoda po nestrokovni oceni presegala pol milijona evrov. Po njihovih podatkih v dogodku nihče ni bil poškodovan.

Požar uničil hišo in gospodarsko poslopje