Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti varovali dva javna shoda, ki sta potekala na območju Ljubljane. Poleg uradno prijavljenega shoda, poimenovanega 10. vseslovenski protestni shod upokojencev, so varovali tudi javni shod pred stavbo RTV, ki pa ni bil prijavljen.

Po pojasnilih policije so po varovanju neprijavljenega javnega shoda obravnavali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, katerega osumljenec še ni znan in policisti o tem še zbirajo obvestila.

Po varovanju prijavljenega javnega shoda pa so obravnavali sum kaznivega dejanja poškodovanja, odstranitve ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote. Tudi v tem primeru osumljenec še ni znan in policisti tudi o tem še zbirajo obvestila.

"Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o obeh dogodkih in bodo v primeru zaznanih drugih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali," so poudarili na ljubljanski policijski upravi.

Pojasnili so še, da policija za zagotavljanje javne varnosti ob vseh dogodkih, ki lahko vplivajo na varnost državljanov, izvaja ukrepe iz svojih pristojnosti, zbira obvestila, vrednoti informacije in ustrezno načrtuje delo ter ga glede na trenutno varnostno oceno sproti prilagaja, vse s ciljem, da je varnost vseh zagotovljena v največji mogoči meri. "Navedeno velja tako za trenutne kot morebitne prihajajoče dogodke," so poudarili.

Na Trgu republike v Ljubljani so se v petek popoldne na shodu desetič zbrali podporniki Inštituta 1. oktober in stranke Glas upokojencev in znova zahtevali dvig pokojnin.

Pred uradnim protestnim shodom so se protestniki zbrali pred stavbo Televizije Slovenija in vanjo metali jajca.