Rupar in Glas upokojencev. Foto: BoBo
Rupar in Glas upokojencev. Foto: BoBo

Pavel Rupar je prepričan, da so s prvim shodom "premaknili miselnost slovenskega prebivalstva, predvsem pa vlade in drugih institucij, ki so dolga leta spale, ne bedele nad upokojenci". Na tokratni novinarski konferenci je zatrdil, da so se po prvem shodu z vprašanjem upokojencev tako začeli ukvarjati tudi tisti, ki se prej niso.

Na shod v sredo so med drugim povabili predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Sorodna novica Upokojenci s protestom zahtevali dvig pokojnin. Minister Mesec: Nismo nasprotniki.

Zdus sicer prvega shoda ni podprl, pač pa je posvaril pred populizmi in zahteve iniciative označil za nerealne. Med njihovimi zahtevami je namreč takojšen 20-odstotni dvig pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v znesku od 1000 do 1500 evrov.

Rupar je pojasnil tudi, da so v zadnjih tednih oddali registracijo na upravno enoto za ustanovitev Društva 1. oktober, ki bo po njegovih besedah namenjeno "izključno boju za pokojnine".

Nekdanji poslanec in župan pa se je ob novinarski konferenci dotaknil tudi domnevnih napadov nanj in napovedal, da bo vložil štiri tožbe, česar pa ni podrobneje komentiral. Dejal je, da ga namreč v medijih zaničujejo, ponižujejo in blatijo. Zavrnil je očitke o povezavi s stranko SDS. Pojasnil je tudi, da so s pismom k ukrepanju pozvali predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, saj bi radi, da evropske institucije preverijo delovanje medijske krajine.

V sredo novo zborovanje upokojencev