Senat višjega sodišča je potrdil izrečeno kazen, obsojeni pa zgolj nekoliko znižal plačilo sodnih stroškov. Foto: BoBo
Senat višjega sodišča je potrdil izrečeno kazen, obsojeni pa zgolj nekoliko znižal plačilo sodnih stroškov. Foto: BoBo

Po poročanju Slovenskih novic sta se na izrečeno zaporno kazen, ki jo je prvostopenjsko sodišče Krajnčevi izreklo oktobra lani, pritožila tako obramba kot tožilstvo. Njen zagovornik Josip Sever je predlagal oprostilno sodbo, tožilec Darko Simonič pa je želel zvišanje kazni na 14 mesecev zapora. Senat višjega sodišča je potrdil izrečeno kazen, obsojeni pa zgolj nekoliko znižal plačilo sodnih strokov.

Krajnčeva je bila 29. marca 2009, ko sta starša 16-mesečno deklico pripeljala na pediatrično kliniko v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, dežurna zdravnica. Deklica je ob prihodu v bolnišnico kazala simptome rotavirusa, prejela je terapijo, ki ji jo je predpisala omenjena zdravnica.

Dekličina mama je pet ur po sprejetju v bolnišnico opazila, da deklica težko diha. Na pomoč je poklicala medicinske sestre, ki so deklico, ne da bi jo takoj začele oživljati, odnesle v oddelek intenzivne nege. S pomočjo aparatov je deklica tam znova zadihala, dva dni pozneje je umrla.

Sprva je tožilstvo odgovornost za smrt deklice pripisalo zdravnici in še trem medicinskim sestram, ker pa je izredni nadzor v mariborskem UKC-ju ugotovil veliko pomanjkljivosti pri organizaciji dela na pediatriji, je tožilstvo od kazenskega pregona zoper njih odstopilo.

Krajnčeva je očitke tožilstva odločno zanikala. V svojem zagovoru je poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet. Njen odvetnik Josip Sever je med drugim na začetku sklepne besede dejal, da je Krajnčeva v svoji 38-letni praksi zdravila več kot tisoč otrok z rotavirusom in vedno pravilno ocenila stopnjo dehidracije.

Prepričan je, da ni bilo vzročne zveze med očitanim dejanjem in nenadnim nepredvidljivim zapletom, zato je za zdravnico predlagal oprostilno sodbo, saj naj obdolžena občutnega poslabšanja zdravja male bolnice ne bi mogla pričakovati.