Foto: BoBo
Foto: BoBo

Višje sodišče je pritožbo obrambe zavrnilo v celoti, je potrdil Gašperinov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar. Sodba je pravnomočna, Kovačič Mlinar pa napoveduje, da bo obramba na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti in zaprosila za odlog prestajanja zaporne kazni.

Ljubljansko okrožno sodišče je decembra 2022 odločilo, da je Gašperin leta 2016 kot tehnični preglednik podjetja Produkt v ljubljanskih Mostah bodisi sam bodisi s pomočjo svojega nekdanjega sodelavca, preglednika Martina Hočevarja, prejemal podkupnino v zameno za potrdila o tehnični brezhibnosti vozil, za katera se je pozneje izkazalo, da to niso bila.

Delovala sta tako, da sta pri tehničnih pregledih bodisi namerno spregledala napake vozil bodisi vozil nista pregledala v celoti ali celo tako, da kritičnih vozil sploh nista zapeljala na pregledno stezo. V zapisnik o tehničnem pregledu, ki ga je na koncu potrdil Gašperin, pa sta vpisovala napačne oziroma lažne podatke.

Gašperina je sodišče obsodilo na enotno kazen pet let zapora in 6000 evrov stranske denarne kazni. Odločilo je tudi, da Gašperin pet let po pravnomočnosti sodbe ne sme opravljati svojega poklica.