Izrečena 10-letna zaporna kazen Branku Mačku je sicer najvišja kazen, ki je bila do zdaj izrečena za predrzno vožnjo. Foto: MMC RTV SLO
Izrečena 10-letna zaporna kazen Branku Mačku je sicer najvišja kazen, ki je bila do zdaj izrečena za predrzno vožnjo. Foto: MMC RTV SLO

Višje sodišče je po besedah vodje okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla zavrnilo pritožbo tožilstva, ki je za Mačka zahtevalo najvišjo zaporno kazen, 12 let. Prav tako je tožilstvo menilo, da sodnica ne bi smela upoštevati olajševalnih okoliščin.

Pritožil se je tudi Mačkov zagovornik Damir Ivančič, kar pa so višji sodniki prav tako zavrnili. Ivančič se namreč ni strinjal s tem, da je šlo za predrzno vožnjo z naklepom, ampak da je šlo za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, za katero je predvidena osemletna zaporna kazen. Opozarjal je tudi, da je med sodnim postopkom prihajalo do napak, problematičen naj bi bil tudi odvzem krvi Mačku po nesreči.

Izrečena 10-letna zaporna kazen je sicer najvišja kazen, ki je bila do zdaj izrečena za predrzno vožnjo.

Svojci zahtevajo odškodnino
Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.

Na pravdnem oddelku celjskega sodišča pa trenutno poteka tudi postopek, v katerem devet svojcev žrtev od Mačka zahteva 252.000 evrov odškodnine.