Julija Adlešič trdi, da si ni namenoma odrezala roke, da je bila nesreča. Foto: Televizija Slovenija
Julija Adlešič trdi, da si ni namenoma odrezala roke, da je bila nesreča. Foto: Televizija Slovenija

Gorazda Colariča, soobtoženega v odmevnem primeru z odrezano roko, ni bilo na sodišče. Njegov odvetnik Marko Makuc je sodnici pojasnil, da ga je le ustno obvestil o poslabšanju zdravstvenega stanja, zdravniškega potrdila še nima, ga bo pa pridobil v naslednjih dneh. Sodni senat je tako sklenil, da sojenje ne more steči, in določil nov datum: 7. oktober.

V tej zadevi so sicer poskusa zavarovalniške goljufije oz. pomoči pri tem obtoženi Julija Adlešič, njen partner Sebastien Abramov, njegov oče Colarič in mama Tinka Huskić Colarič.

Sorodna novica Višje sodišče razveljavilo sodbo v primeru odrezana roka

Obtožba zavarovalniške goljufije

Ljubljansko okrožno sodišče je 11. septembra lani odločilo, da sta Julija Adlešič in Abramov kriva, in ocenilo, da sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešičeva odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine. Juliji Adlešič je prisodilo dve leti zapora, Abramovu pa tri. Da je kriv, je odločilo tudi za očeta Abramova Gorazda Colariča in ga pogojno obsodilo, mamo Tinko Huskić Colarič pa je sodni senat oprostil.

Višje sodišče: Treba je izvesti dokaz

A je višje sodišče prvostopenjsko obsodbo razveljavilo. Po mnenju višjega sodišča namreč dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe pri Adlešičevi ni dovolj razčiščeno, so tedaj poročali mediji. Po mnenju višjega sodišča je prvostopenjsko sodišče s tem, ko je zavrnilo predlog obrambe o postavitvi izvedenca biomehanske stroke in preizkusu žaganja človeškega kadavra, kršilo pravico do obrambe, kar je vplivalo na pravilnost in zakonitost sodbe, je poročal časopis Delo.

V ponovljenem sojenju bo treba izvesti preizkus na človeškem kadavru in zaslišati izvedenca biomedicinske stroke. Predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik je tokrat vse stranke obvestila, da se "poraja vprašanje, kako dokaz sploh izvesti". Kot je pojasnila, je izvedenec sodne medicine Jože Balažic povedal, da je sam postopek mogoče izvesti na Inštitutu za sodno medicino, bo pa izjemno težko dobiti ustrezno truplo ženskega spola. Napotilo višjega sodišča je namreč bilo, naj se uporabi človeški kadaver podobne starosti in konstitucije. Kadaver bi moral biti star največ 24 ur, pridobiti pa bo treba še soglasje svojcev za njegovo uporabo, je naštela sodnica, ki od zagovornikov obtoženih pričakuje konstruktivne predloge za izvedbo tega dokaza.

"V prvotnem sojenju sem ocenil, da takšni dokazi ne bi bili potrebni, in da so vsi dokazi, ki so bili v prvotnem sojenju izvedeni, tudi zadoščali za sprejetje odločitve, kar je sodišče prve stopnje tudi storilo. To je ocena višjega sodišča, ki jo je potrebno spoštovati. Kako se pa bo to izvedlo, bomo videli v glavni obravnavi," je zahtevo po izvedbi dokaza komentiral tožilec Sedin Kičin, poroča TV Slovenija.

Glede na zahteve zagovornikov bodo sicer v ponovljenem sojenju še enkrat neposredno zaslišali vse priče iz prvega postopka in izvedence.

Težave zaradi drugih sodnih postopkov

Sodnica je danes skušala določiti dodatne datume, ko bi potekalo sojenje. A je v poskusu, da bi uskladili dodaten termin v oktobru, ugotovila, da bo usklajevanje terminov sodnikov porotnikov in soobtoženega Abramova očitno vplivalo na potek sojenja. Abramovu namreč sočasno sodijo tudi v Celju zaradi očitkov o umoru nekdanjega dekleta in ima v tistem sojenju določenih že več datumov. Kot je ugotavljala sodnica, bodo lahko naroke razpisali šele novembra in decembra.

Ponovljeno sojenje v zadevi Odrezana roka