Mercator naj bi bil oškodovan za milijon evrov. Foto: BoBo
Mercator naj bi bil oškodovan za milijon evrov. Foto: BoBo


Neuradno je po pisanju spletnega portala Finance.si Valič osumljen nepravilnosti pri preprodaji zemljišč. Na Europolu zaradi praznika informacij niso mogli komentirati, so pa na generalni policijski upravi ter makedonskem notranjem ministrstvu potrdili, da je bila izdana mednarodna tiralica zoper slovenskega državljana.
A ker Makedonija ni članica EU-ja, ji slovenska policija ne more izročati slovenskih državljanov. "Če se izkaže, da kaznivo dejanje, ki ga preiskujejo makedonski organi, velja za kaznivo dejanje tudi pri nas, lahko Makedonija pregon odstopi slovenski policiji," je za portal pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na GPU-ju Vesna Drole.
Vse po pravilih
"O tem ne vem nič, zato ni kaj komentirati," je komentiral Valič. Pravi, da bo z organi pregona, če bo treba, sodeloval, in ponavlja, da je svojo nekdanjo funkcijo v Mercatorju opravljal v skladu z zakonom. Makedonski organi pregona ga sicer sumijo, da naj bi z zemljiškimi mahinacijami Mercator oškodoval za milijon evrov.
Valič naj bi denar iz Mercatorja dobil pod pretvezo, da mora plačati odvetnikom, ki bi posredovali pri prekinitvi dogovora o lastništvu zemljišča, ki je bilo tedaj v lasti ciprske družbe Central Balkan Invest.
Denar, ki ga je prejel od Mercatorja, pa naj bi nakazal odvetniku Vasku Tomanoviću, čeprav je bil dogovor o prekinitvi dogovora o lastništvu zemljišča sklenjen že predtem in razlogov za posredovanje ni bilo. Denar naj bi končal pri makedonski družbi z istim imenom, kot ga je imela ciprska družba, vpleteni pa naj bi si ga medsebojno razdelili, še piše portal.