Snemalec je tik pred zdajci odskočil pred vozilom, poškodovana je bila le kamera. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Snemalec je tik pred zdajci odskočil pred vozilom, poškodovana je bila le kamera. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija
Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija
Mojca Dumančič o napadu nanjo in snemalca

Pred tem jima je večkrat tudi grozil. Voznik je po dejanju skozi Solkan pobegnil v Italijo, izsledili ga še niso.

Voznik belega avtomobila znamke Fiat z novogoriško registrsko tablico je najprej večkrat peljal mimo novinarske ekipe Televizije Slovenija. Medtem ko sta novinarka in snemalec snemala izjavo naključnega ruskega turista, ki si je prišel ogledat mozaik na skupnem trgu obeh Goric, ju je začel skozi odprto okno zmerjati v italijanščini: "Vaffanculo, maledetta camera!" V prevodu: "Pojdite v rit, prekleta kamera!"

Snemalec zadnji trenutek odskočil
"S snemalcem večje pozornosti nanj nisva dejala, saj se je odpeljal mimo. Čez nekaj sekund, ko smo še vedno snemali pogovor z ruskim turistom, se je voznik v istem avtomobilu vrnil v nasprotni smeri – in zavozil proti nam, toda odbrzel mimo. Ruski turist se je ustrašil, rekoč: "This was really very close ...", pojasnjuje novinarka Mojca Dumančič. Snemanje so nadaljevali, ko se je voznik belega avtomobila čez deset, dvajset sekund tretjič vrnil in se z vso hitrostjo usmeril v novinarko, snemalca in sogovornika.

Ruski sogovornik je začel vpiti, snemalec in novinarka pa sta bila obrnjena v nasprotno smer od dogajanja na cesti. Na srečo je snemalcu uspelo zadnjo sekundo odskočiti, voznik z avtomobilom pa se je z vso silo zaletel v kamero na stativu. Kamera je uničena.

Voznik pobegnil v Italijo
Voznik osebnega vozila je nato odpeljal naprej in se čez nekdanji mejni prehod v Solkanu odpeljal v Republiko Italijo. Takoj po obvestilu o varnostnem dogodku so s Policijske uprave Nova Gorica na kraj dogodka napotili policijske patrulje, ki izvajajo dejavnosti, da bi izsledili pobeglega voznika. Glede na do zdaj pridobljene podatke je policija ugotovila lastnika vozila, policisti pa primer preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Novinarka Televizije Slovenija je sicer s snemalcem pripravljala prispevek o sožitju med Novo Gorico in italijansko Gorico, o simbolnem skupnem Trgu Evrope na mejni črti oziroma o pobudah za povezovanje dveh mest na tem skupnem trgu.

Odziv Društva novinarjev Slovenije
Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija je že obsodilo Društvo novinarjev Slovenije, v katerem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se v zadnjem času pojavlja vse več primerov, ko so slovenski novinarji tarče groženj in napadov. Društvo zato znova opozarja, da sovražni naravnanosti in klimi, v kateri je dovoljeno vse, tlakujejo pot tudi nekateri, ki bi morali biti za zgled, a jih to ne ustavi, da ne bi skoparili z žaljivkami na račun novinarjev. Zato društvo poziva k izogibanju sovražnosti, ki tlakuje pot od verbalnega k fizičnemu nasilju, organe pregona pa, da ukrepajo zoper storilce.

"Novinarji, uredniki in vodstvo RTV Slovenija ostro obsojamo današnji napad na ekipo TV Slovenija na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Samo srečnemu naključju in prisebnosti očividca in ekipe se lahko zahvalimo, da se je napad na novinarko Mojco Dumančič in snemalca Darka Humarja končal samo z razbito kamero. Posebej skrb vzbujajoče je, da vse pogostejše verbalno nasilje nad novinarskim in uredniškim delom, katerega žrtvi sta bila nazadnje tudi naša novinarja Eugenija Carl in Jože Možina, prehaja v fizično nasilje. Svobodno in neodvisno novinarsko delo je eden temeljnih postulatov demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo. Vsaka normalna demokratična družba mora imeti do tovrstnih pojavov ničelno stopnjo tolerance. Vodstvo RTV Slovenija in uredništvo Informativnega programa bosta storila vse, da bi pred takimi dejanji svoje zaposlene zaščitila."
RTV Slovenija

Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija
Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija
Mojca Dumančič o napadu nanjo in snemalca