Črna kronika
Snemalec je tik pred zdajci odskočil pred vozilom, poškodovana je bila le kamera. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
VIDEO
Napad na novinarsko ekipo...
VIDEO
Napad na novinarsko ekipo...
VIDEO
Mojca Dumančič o napadu n...

Dodaj v

Voznik v Novi Gorici namenoma zapeljal v novinarko in snemalca Televizije Slovenija

Policija storilca še ni izsledila
8. avgust 2018 ob 14:55,
zadnji poseg: 8. avgust 2018 ob 15:44
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Med pripravo prispevka na novogoriškem Trgu Evrope je voznik osebnega vozila namerno zapeljal v novinarko in snemalca RTV Slovenija. Na srečo sta še pravočasno odskočila, snemalna oprema pa je popolnoma uničena.

Pred tem jima je večkrat tudi grozil. Voznik je po dejanju skozi Solkan pobegnil v Italijo, izsledili ga še niso.

Voznik belega avtomobila znamke Fiat z novogoriško registrsko tablico je najprej večkrat peljal mimo novinarske ekipe Televizije Slovenija. Medtem ko sta novinarka in snemalec snemala izjavo naključnega ruskega turista, ki si je prišel ogledat mozaik na skupnem trgu obeh Goric, ju je začel skozi odprto okno zmerjati v italijanščini: "Vaffanculo, maledetta camera!" V prevodu: "Pojdite v rit, prekleta kamera!"

Snemalec zadnji trenutek odskočil
"S snemalcem večje pozornosti nanj nisva dejala, saj se je odpeljal mimo. Čez nekaj sekund, ko smo še vedno snemali pogovor z ruskim turistom, se je voznik v istem avtomobilu vrnil v nasprotni smeri – in zavozil proti nam, toda odbrzel mimo. Ruski turist se je ustrašil, rekoč: "This was really very close ...", pojasnjuje novinarka Mojca Dumančič. Snemanje so nadaljevali, ko se je voznik belega avtomobila čez deset, dvajset sekund tretjič vrnil in se z vso hitrostjo usmeril v novinarko, snemalca in sogovornika.

Ruski sogovornik je začel vpiti, snemalec in novinarka pa sta bila obrnjena v nasprotno smer od dogajanja na cesti. Na srečo je snemalcu uspelo zadnjo sekundo odskočiti, voznik z avtomobilom pa se je z vso silo zaletel v kamero na stativu. Kamera je uničena.

Voznik pobegnil v Italijo
Voznik osebnega vozila je nato odpeljal naprej in se čez nekdanji mejni prehod v Solkanu odpeljal v Republiko Italijo. Takoj po obvestilu o varnostnem dogodku so s Policijske uprave Nova Gorica na kraj dogodka napotili policijske patrulje, ki izvajajo dejavnosti, da bi izsledili pobeglega voznika. Glede na do zdaj pridobljene podatke je policija ugotovila lastnika vozila, policisti pa primer preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Novinarka Televizije Slovenija je sicer s snemalcem pripravljala prispevek o sožitju med Novo Gorico in italijansko Gorico, o simbolnem skupnem Trgu Evrope na mejni črti oziroma o pobudah za povezovanje dveh mest na tem skupnem trgu.

Odziv Društva novinarjev Slovenije
Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija je že obsodilo Društvo novinarjev Slovenije, v katerem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se v zadnjem času pojavlja vse več primerov, ko so slovenski novinarji tarče groženj in napadov. Društvo zato znova opozarja, da sovražni naravnanosti in klimi, v kateri je dovoljeno vse, tlakujejo pot tudi nekateri, ki bi morali biti za zgled, a jih to ne ustavi, da ne bi skoparili z žaljivkami na račun novinarjev. Zato društvo poziva k izogibanju sovražnosti, ki tlakuje pot od verbalnega k fizičnemu nasilju, organe pregona pa, da ukrepajo zoper storilce.

"Novinarji, uredniki in vodstvo RTV Slovenija ostro obsojamo današnji napad na ekipo TV Slovenija na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Samo srečnemu naključju in prisebnosti očividca in ekipe se lahko zahvalimo, da se je napad na novinarko Mojco Dumančič in snemalca Darka Humarja končal samo z razbito kamero. Posebej skrb vzbujajoče je, da vse pogostejše verbalno nasilje nad novinarskim in uredniškim delom, katerega žrtvi sta bila nazadnje tudi naša novinarja Eugenija Carl in Jože Možina, prehaja v fizično nasilje. Svobodno in neodvisno novinarsko delo je eden temeljnih postulatov demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo. Vsaka normalna demokratična družba mora imeti do tovrstnih pojavov ničelno stopnjo tolerance. Vodstvo RTV Slovenija in uredništvo Informativnega programa bosta storila vse, da bi pred takimi dejanji svoje zaposlene zaščitila."
RTV Slovenija
La. Da., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
RibičIČ
# 08.08.2018 ob 15:09
Na srečo je snemalcu uspel zadnjo sekundo doskočiti, voznik z avtom pa se je z vso silo zaletel v kamero na stativu. Kamera je uničena.

In policisti to obravnavajo kot KD grožnje? Pa kaj so nori ali kaj? Torej če nekoga suvaš z nožem in on zadnji hip odskoči, je to tudi grožnja? Nak. Če je samo od ravnanja potencialnega oškodovanca odvisno, da ni nastala kakšna hujša posledica, to nikakor ni zgolj grožnja.
Monopattern
# 08.08.2018 ob 15:31
Grožnja? A potem če me nekdo ustreli in imam neprebojni jopič, ga boste preganjali le za povzročitev hrupa s pištolo?
Krtomir
# 08.08.2018 ob 15:19
Tale pa še ni slišal za evropski nalog za prijetje in predajo. Kakšno leto pa bo pri nas. Tole je čez palec gledano kar šolski poskus uboja....
josh k.
# 08.08.2018 ob 15:19
Glede na do sedaj pridobljene podatke je policija ugotovila lastnika vozila, policisti pa primer preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Kakšen sum in grožnja ?
Saj jim ni grozil, kar zbiti jih je hotel, če ne bi odskočila bi jih povozil.
samuelcek
# 08.08.2018 ob 15:15
Sedaj se pa res vsevprek grozi novinarjem:
- Siolovcem, ko želijo spregovoriti z Žavbijem,
- Možini, ko opravi pogovor z zgodovinarjem,
- Dumančičevi, ko želi pripraviti prispevek o sožitju.

Zaupam, da bodo vse grožnje in grozljivce kaznovali.
Neekdo
# 08.08.2018 ob 15:25
Tole je zame kar lepo poskus umora!
pohorjezeleno
# 08.08.2018 ob 15:01
Slike mi niso jasne: identiteta kamermana zakrita, od policistov pa ne?
Ramus
# 08.08.2018 ob 15:24
Poizkus umora,....
anny22
# 08.08.2018 ob 15:33
ne piše a so snemali na cesti,kar so pa vozniki alergični

Lahko tudi na transformatorju, pa nimajo ptiči biti kaj alergični.
Cesta je javen prostor. To bo kar poskus uboja.

Ljudem se meša. Včasih je bilo nevarno iti na vojna območja, sedaj je vojno območje že pred pragom.
Neekdo
# 08.08.2018 ob 15:36
@dStroj: Od kdaj je NG na Obali?
paver
# 08.08.2018 ob 15:45
Bo pa zanimivo zvedeti za vzrok tega norega dejanja.
josh k.
# 08.08.2018 ob 15:25
Mogoče je snemalec zaprosil, da mu zakrijejo obraz.
biztok
# 08.08.2018 ob 15:37
Vedno bolj se kaze duh populisticne politike , ki so jo izpustili iz flaske - zaenkrat je se poskus , ampak vedno bolj blizu smo temu da se bo res komu kaj zgodilo.
Upam da bodo kaj kmalu tudi populisticni politiki prevzeli svoj del odgovornosti za taksna dejanja
jayz
# 08.08.2018 ob 15:20
Ta z zakrivanjem obraza mi je zanimiva... RTVSLO prosim za pojasnilo logike zakrivanja obrazov. Najlepša hvala.
RibičIČ
# 08.08.2018 ob 15:53
@ aka29
No, poskus umora tole ni, se mi pa res zdi bolj poskus uboja/hude telesne poškodbe, kot pa grožnja. Bi pa bil pregon lažji, če bi dejanje opredelili kot grožnjo (135/2 KZ-1), zato morda takšna kvalifikacija.

Po opisanem sodeč je vsekakor tole najbližje poskusu uboja. Za umor rabiš določeno kvalifikatorno okoliščino, ki je v tem trenutku ni oz. vsaj ni znana. Da pa gre bolj za poskus uboja kot za poskus hude telesne poškodbe pa sklepam zato, ker iz okoliščin izhaja, da bi bila posledica njegovega dejanja lahko tudi smrt snemalca. Točno kvalifikacijo tako na pamet vsekakor ne moremo dati, sploh ker je treba upoštevati tudi naklep. Ampak definitivno pa tole ne more biti kar samo grožnja. Vsaj ne na podlagi tega, kako dogodek opisuje tale članek.
fritaja
# 08.08.2018 ob 15:47
dStroj
# 08.08.2018 ob 15:31
Pa kaj se dogaja na obali? Zadnji dve leti pospešeno polnijo črno kroniko.


A je Nova gorica že na obali? Se je gladina morja že toliko dvignila? Malo mi je žal Furlanije ... ;)
knedlck
# 08.08.2018 ob 15:35
Vozbika imajo. Obtozit za poskus uboja al pa kr umora, pa bo zapel bl kt vrabcek kdo je njegov avto vozu
qwatebriga
# 08.08.2018 ob 17:11
Vsega obsojanja vredno, upam da idiota izsledijo in pošteno kaznujejo.
Ampak v tej zgodbi nekaj manjka. Člvoek je moral imeti vsaj enkakšen razlog za to, akr je naredil.
Razen če je totalni neuravnovešenec...
Homer.
# 08.08.2018 ob 16:46
@tuintam
Domnevam, da policija tudi v primeru, če bi bila ob incidentu prisotna (poskusu ...), ne bi smela iti za avtom na italijansko stran. Ali pač ? Do kam seže tole sodelovanje oz. do kam naj bi seglo ?
------------------
Slabo domnevaš.....
Po dogovoru med državama lahko ena ali druga policija prestopita mejo in nadaljujeta pregon, dokler tega ne predajo domači policiji.
Pregon v sosednji državi takoj sporočijo svojim kolegom na drugi strani.
Ne vem koliko je tega na goriškem koncu, a na Obali je tega kar nekaj (v obe smeri).

Glede samega dogodka, je moje mnenje da je šlo za naklepno dejanje z namenom najmanj poškodovanja novinarjev, če ne celo za poskus uboja. Po treh poskusih ni mogoče več govoriti, da je šlo za trenutek neuravnovešenosti........
HOR
# 08.08.2018 ob 16:07
Namerno ogrožanje življenja, v bistvu gre za neke vrste teroristični napad, še posebej, če je kak fašistek ali podobno (predstavljajte si, kaj bi bilo, če bi bil to islamist, ki vzklika kakšna islamistična gesla...)...!?
Kylie
# 08.08.2018 ob 20:08
Rus je pravilno ugotovil, da je norec na cesti.
x1ijn
# 08.08.2018 ob 22:34
Kriminalci ne marajo kamer, sem že čutil na lastni koži. Pri nas je zakonodaja glede pregona nasilniških dejanj čudna. Dokler žrtev ne pristane v bolnici je vse ok. Če se ponovi 4 krat, potem mogoče kaj naredijo.
paver
# 08.08.2018 ob 16:54
Po italijansko se je drl, da bi zavedel policaje. Gotovo je naš.
RibičIČ
# 08.08.2018 ob 17:01
@ tuintam
Domnevam, da policija tudi v primeru, če bi bila ob incidentu prisotna (poskusu ...), ne bi smela iti za avtom na italijansko stran. Ali pač ? Do kam seže tole sodelovanje oz. do kam naj bi seglo ?

Ne, v schengenskem območju policija načeloma lahko sledi ubežniku tudi čez mejo. Država pa lahko posameznika zahteva tudi po sodni poti z evropskim nalogom za prijetje in predajo.
bob
# 08.08.2018 ob 18:21
Take budale je potrebno zapret na psihijatrijo, ker so nevarni za okolico in dokler bodo kazali najmanjši sum na agresijo nimajo izhoda.
gesan
# 08.08.2018 ob 16:55
samuelcek
# 08.08.2018 ob 15:15
Sedaj se pa res vsevprek grozi novinarjem:
- Siolovcem, ko želijo spregovoriti z Žavbijem,
- Možini, ko opravi pogovor z zgodovinarjem,
- Dumančičevi, ko želi pripraviti prispevek o sožitju.

Zaupam, da bodo vse grožnje in grozljivce kaznovali.
-----------------------------
Upam, da si vsaj Eugenijo povsem po slučaju izpustil!
Drugače pa tudi jaz pričakujem, da bodo vse te bedake ujeli in jih primerno kaznovali!
gospod iskreni
# 08.08.2018 ob 16:01
Ljudem se mesa
Yeah sure
# 09.08.2018 ob 09:22
ne piše a so snemali na cesti,kar so pa vozniki alergični

A je pomembno? Z avtom se pač ne zaletiš v človeka no matter what.
beninorc
# 08.08.2018 ob 21:18
Moderirani komentarji? Ali preobcutljivi novinarji? En lokalni norec se ne pomeni, da imate vojno obmocje. Morda pa se bo kdo tam malo zamislil kako je, ce so ljudje nascuvani in sovrazni proti dolocenim delavcem. Nekje blizu je nek podobni norec ubil zdravnika in policista, ce se ne motim?

ma kje ti živiš? ma veš kje je gorica in kje je izola.ajajaj.
Ni_Nicka
# 08.08.2018 ob 18:13
Zakaj se niste prej oglasili? Absolutno proti napadom na novinarje. Kriminalci naj bodo kaznovani! :)
jneja
# 08.08.2018 ob 16:24
A kar tako "z lepega" je tip v fiatu "navalil" na novinarko in snemalca in sd potem še vračal nazaj. Tole pa je čudno. Kakšen je bil motiv za takšno dejanje?
Homer.
# 09.08.2018 ob 07:25
Eni poskušate minimizirati te ekscese.
Narobe!
Za to mora biti 0 tolerance!
"Včeraj" je bil zdravnik v bolnici, ker nekdo ni bil zadovoljen z zdravstvom, danes je novinarska ekipa, ker se nekomu morda zdi da je RTV prispevek previsok, jutri bo mogoče policist, igralec, .......ali komunalec, zato ker se je nekomu zdelo, da kanta za smeti ni prav obrnjena.
gushtr
# 08.08.2018 ob 16:47
Mogoce je pa ravno hotel prepeljati koga cez mejo, pa ga je kamera ovirala. Ali pa je slo samo za premocno robo...
luna med oblaki
# 08.08.2018 ob 22:02
Nekateri ljudje so jezni sami nase in na ves svet. V njih se kopičijo gnev, slaba volja in sovraštvo. Nikoli ne veš, kdaj jim lahko poči film, da naredijo kakšno neumnost in v koga se bodo vpičili.
shark77
# 08.08.2018 ob 21:51
Namesto da bi ga obtožili poskusa uboja ali mogoče če je možno kakšnega terorističnega napada, (saj navsezadnje zadnje čase skrajneži uporabljajo to metodo za teroristične napade..,) ga bodo na koncu verjetno obtožili zaradi neprimernernega vedenja in žaljivk.
BRANI-MIR
# 08.08.2018 ob 18:55
Seveda je takšna dejanja potrebno obsoditi do popolnosti. Ampak zakaj se v večini primerov nestrpnega. sovražnega in žaljivega obnašanja vedno sprenevedamo ter smešimo z popolnoma neprimernimi izjavami napr "je le izrazil svoje mnenje in do tega ima pravico....?" "nihče mu ne sme prepovedati izražanja svojih mnenj ipd." In žal to počne tudi TV in rezultati so kakršni so. Ta norec pa je "izražal svoje mnenje" in rezultat je porazen, ker drugače ne more biti. Seveda ni ta ekipa čisto nič kriva, ampak sistem, ki ne zna postaviti mej kaj je prav in kaj ne, kaj je dopustno in kaj nesprejemljivo! To bo nujno potrebno spremeniti in neka zlagana "demokracija" ter njeni zagovorniki ne morejo biti edini pristojni za postavljanje temeljev in obnašanja. Ne delaj drugemu, kar ne želiš, da bi drugi tebi.
cairns
# 08.08.2018 ob 17:12
Glede na do zdaj pridobljene podatke je policija ugotovila lastnika vozila, policisti pa primer preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Pa kaj so zmešani. To je poizkus uboja. Sploh ni pomembno s kakšno stvarjo hočeš ubiti človeka. Nož, pištola, avtomobil.
Policajem svetujem da si preberejo 115/1 člen KZ-1.
veza
# 08.08.2018 ob 17:02
paver
# 08.08.2018 ob 16:54

Po italijansko se je drl, da bi zavedel policaje. Gotovo je naš

možno je tudi obratno, da je Italijan kje staknil naše vozilo, vsekakor nekega velikega sožitja med obema Goricama ni, je le nekakšna oblika tolerance, ki pa je bolj umetne narave.
gesan
# 08.08.2018 ob 16:54
Folku se že resno meša od vsega skupaj!

Ko je človek nagnjen je pač prenagnjena tudi njegova "pamet".
Drugačni fashisti in nacisti itak ne znajo bit!

Dajte jim orožje in imeli bomo krvavo štalo!

Potem bo cca 30-50 let mir in gremo "jovo na novo" isto kozlarijo!

In vse zaradi takih, ki se ne zavedajo svojih laži!
aka29
# 08.08.2018 ob 15:38
No, poskus umora tole ni, se mi pa res zdi bolj poskus uboja/hude telesne poškodbe, kot pa grožnja. Bi pa bil pregon lažji, če bi dejanje opredelili kot grožnjo (135/2 KZ-1), zato morda takšna kvalifikacija.
ZETAC
# 09.08.2018 ob 09:48
[i]Svobodno in neodvisno novinarsko delo je eden temeljnih postulatov demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo. Vsaka normalna demokratična družba mora imeti do tovrstnih pojavov ničelno stopnjo tolerance.
Da je svobodno in neodvisno novinarstvo zelo pomembno za demokracijo se verjetno vsi strinjamo, ne pa s tem, koliko od tega je prii nas, v naših medijih dejansko prisotno. Ničelno toleranco bi pa morali imeti tudi do podobnih pojavov za druge "družbene skupine", saj smo (naj bi bili) pred zakonom vsi enaki ali pač ne?!
Samybox5
# 09.08.2018 ob 06:46
Pri nas se kriminalci in teroristi sprehajajo nemoteno po Sloveniji, dokler se nič ne zgodi smo v redu. Po takem incidentu bi se jaz močno vprašala kako bomo naprej. S takimi zadevami se ne smemo hecat nastardli bodo v glavnem nič krivi ljudje.
beninorc
# 08.08.2018 ob 21:21
podobni norec je bil v izoli in ne v gorici.
Roko_europe
# 08.08.2018 ob 17:58
Če rečem v hecu, mogoče ni poanta v RTVSLO, ampak je bil tarča ruski turist, storilec pa rusofob? )))
Drugače pa obsojanja vredno dejanje!
mihas
# 08.08.2018 ob 16:13
Mojca Dumančič je nekomu očitno na žulj stopila.
maliP
# 09.08.2018 ob 10:16
Ne vem, ne bi rekel če bi šlo za kako fračo iz Sveta al Popa , ki namesto da poročajo o dogodkih, poizkušajo dogodek s pumpanjem ustvarit. Tukaj je pa očitno šlo za čisto mirno poročanje poletnih kislih kumaric. Najbrž je tip res psihopat/narko ki ni dnevne doze dobil!!
jodlzi
# 08.08.2018 ob 20:53
Bolnik...upam da ga bodo dobili...
paver
# 08.08.2018 ob 16:55
Jezen na kamero. Čudno.
milan65
# 08.08.2018 ob 15:52
Le kdo ob meji je lahko alergičen na kamere? Glede na to kolko je džankijev po Gorici in koliko se jih iz Italije hodi zadevat in kupovat praške k nam je odgovor na dlani.
paver
# 08.08.2018 ob 15:48
biztok@ Vsak zase odgovarja za svoja dejanja.
Kazalo