Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti obsojenih, ki sta kriva za smrt deklice.  Foto: Pixabay
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti obsojenih, ki sta kriva za smrt deklice. Foto: Pixabay

Okrožno sodišče v Kranju je 28. septembra 2017, dobro leto po smrti dveletne deklice, za njeno mamo Sando Alibabić in njenega partnerja Mirzana Jakupija odločilo, da sta kriva vrste kaznivih dejanj, ki so vodila v dekličino smrt, in ju obsodilo na 23 oz. 21 let zaporne kazni.

Sodnica je v sodbi sledila navedbam tožilke Tine Lesar, ki je obtoženima očitala storitev kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt.

Kot so pokazale ugotovitve strokovnjakov, je deklica umrla zaradi kroničnega in akutnega hematoma možganov, ki ga je povzročil udarec v glavo. Na deklici so odkrili tudi sledi številnih drugih poškodb, med katerimi so bili zlom ključnice in reber, podplutbe po zadnjici in na zadnji strani nog, ožganina na roki ter več vbodov z iglo po dlaneh, rokah, trebuhu in prsnem košu. Preiskava je pokazala, da so poškodbe nastale v obdobju, ko sta za otroka skrbela mama in njen novi partner.

Oba sta se na obsodilno sodbo pritožila na višje sodišče, ki pa je aprila lani v celoti potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.