Policijska uprava Nova Gorica je bila v torek ob 16.36 obveščena, da je pri kajakaškem centru v Solkanu Soča odnesla otroka v smeri Italije. Foto: MMC RTV SLO
Policijska uprava Nova Gorica je bila v torek ob 16.36 obveščena, da je pri kajakaškem centru v Solkanu Soča odnesla otroka v smeri Italije. Foto: MMC RTV SLO

Petčlanska družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke nenadoma narasel. Rečni tok je začel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden izmed odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar mu ga ni uspelo dohiteti, zato je tok otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel prek proge v smeri Italije.

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajakaški progi. Skočila sta za otrokom, a ga tudi onadva nista mogla dohiteti. Otroka so po strugi in obrežju takoj začeli s kajaki iskati tudi kajakaši. V iskanje in reševanje so se vključili štirje novogoriški gasilci in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije iz Nove Gorice.

Ob 18.10 je otroka pod gladino Soče našel član podvodne reševalne službe. Reševalci so otroka ob 18.20 potegnili iz vode in ga začeli oživljati, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija. O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji.

Nevarnost nenadnega dviga gladine in močnih tokov na kopalnem območju

Po navedbah policije so pri ogledu kraja dogodka tudi ugotavljali, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. je tam uradno kopališče. Ugotovili so, da je na območju kajakaškega centra Kopalno območje Soča pri Solkanu, kjer je tudi plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok.

Na celotnem kopalnem območju je sicer več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.

Policisti in kriminalisti PU-ja Nova Gorica nadaljujejo zbiranje obvestil o nesreči. O ugotovitvah bodo obveščali okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še navedli na policiji.

Dvig vodostaja vzrok za utopitev dečka