Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Po prijavi dogajanja za zidovi doma treh deklic iz zaledja slovenske Istre so koprski kriminalisti decembra 2021 potrdili sume, da jih njihov oče spolno zlorablja že več let. S kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj spolnih napadov na otroke so ga nato pripeljali na koprsko sodišče, po zaslišanju pa je bil poslan v pripor, ki ga od takrat ni zapustil.

52-letnik je sicer med sojenjem, ki se je začelo za zaprtimi vrati, vztrajal, da za očitana kazniva dejanja ni kriv, poroča časopis Večer. Obtoženec je med sojenjem zamenjal tri zagovornike, njegov zadnji odvetnik pa je pred zaključkom sojenja petčlanskemu senatu predlagal, da njegovo stranko oprostijo. Državna tožilka pa je za časopis Večer povedala, da je predlagala 30 let enotne zaporne kazni.

Petčlanski senat je za kaznivo dejanje spolnega napada na hčerko, ki je trajalo približno devet let, začelo pa se je, ko je bila stara približno šest let, nato prisodil devet let zapora. Za spolno zlorabljanje druge hčerke, ki je bila ob začetku zlorab stara deset do enajst let in je otrok s posebnimi potrebami, mu je prisodil sedem let zapora.

Za spolno zlorabljanje tretje hčerke pa mu je prisodil šest let zapora. Ko so se začele zlorabe, je imela sedem do osem let, tudi ona ima motnjo pozornosti. Zlorabo najstarejše hčerke je nadaljeval tudi po tem, ko je dopolnila 15 let, zato mu je senat zaradi kršitve spolne nedotakljivosti izrekel še dve leti zapora, nato pa mu je izrekel 23 let in pol enotne zaporne kazni, poroča Večer.

Obe strani napovedali pritožbo

V kazen se bo obsojenemu vštel tudi čas, ki ga je prebil v priporu, ki ga je senat sicer podaljšal do pravnomočnosti sodbe. Državno odvetništvo, ki je v imenu žrtev vložilo premoženjsko-pravne zahtevke, je senat napotil na pravdo, saj bi ugotavljanje nepremoženjske škode, ki so jo utrpele hčerke, podaljšalo postopek. Še ne pravnomočno obsojeni 52-letnik bo moral plačati tudi stroške kazenskega postopka in sodno takso.

Po razglasitvi sodbe sta tako državna tožilka kot odvetnik 52-letnika sicer napovedala, da se bosta na sodbo pritožila. Drugih podrobnosti po poročanju Večera nista želela pojasnjevati, saj je bilo, kot omenjeno, sojenje zaradi varstva otrok zaprto za javnost.