Policiji je po letu dni uspelo raziskati oborožen rop sežanske banke. Foto: Policija
Policiji je po letu dni uspelo raziskati oborožen rop sežanske banke. Foto: Policija

Potem ko so ob sodelovanju z italijanskimi organi prišli na sled četverici italijanskih državljanov z območja Bergama, so prejšnji teden v Kopru aretirali dva izmed njih, analiza DNK pa je potrdila, da je bil eden za volanom vozila, ki so ga uporabili pri ropu.

Trije roparji, ki so lanskega septembra oropali sežansko banko, so z orožjem med ropom zadrževali bančne uslužbence in stranke, po ropu pa je trojica zbežala z ukradenim twingom bele barve z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami, ki so ga zapustili v Sežani, od tod pa so prek Fernetičev odšli v Italijo, je potek ropa na današnji novinarski konferenci povzel vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič.

Na to, da roparji prihajajo iz Italije, je nakazovalo več indicev, med drugim dejstvo, da so roparji med seboj komunicirali v italijanščini. V sodelovanju s policijskimi organi iz Trsta in Bergama je policija prišla na sled 62-letnemu moškemu z območja Bergama, čigar avtomobil so opazili na sežanskem območju tako med tatvino twinga kot nato na dan ropa.

Stari znanci policije
Italijanska policija je možakarja preverjala v družbi z Italijanoma, starima 49 in 39 let, ki sta bila tamkajšnjim organom že znana zaradi vpletenosti v več kaznivih dejanj, vključno z oboroženimi ropi. 39-letnega moškega so v preteklosti obravnavali zaradi kaznivih dejanj v sostorilstvu z več osebami, med katerimi je bil tudi 24-letni Eugenio Russo. Ta je avgusta 2011 s pajdašem Mattio Zambettijem oropal banko v Luciji, med begom, ki je sledil, pa je streljal na policista.

Tudi pridobljeni izpisi telefonskih pogovorov osumljenih so potrdili, da sta bila vsaj dva izmed osumljencev ropa v Sežani v Sloveniji na dan kraje twinga in ob tatvini registrskih tablic. Policija je marca pri Fernetičih obravnavala eno izmed vozil, ki so jih roparji uporabili, poleg 39-letnega moškega iz Bergama pa so kot sopotnika identificirali njegovega 46-letnega rojaka, ki je bil italijanskim organom v preteklosti prav tako znan zaradi ropa. Vpletenost 46-letnega moškega pri ropu v Sežani je potrdila tudi analiza telefonskih komunikacij med ostalimi osumljenci.

Zagrožena kazen od treh do 15 let zapora
30. oktobra so koprski kriminalisti na parkirišču v Kopru opazili avtomobil, ki so ga roparji uporabili tudi v ropu banke v Sežani, istega dne pa so pri avtu prijeli Italijana, stara 49 in 62 let. Med 48-urnim odvzemom prostosti so preiskali vozilo in analizirali njun DNK. Nacionalni forenzični laboratorij je naslednji dan potrdil ujemanje DNK-profila 49-letnega moškega z zavarovanimi DNK-sledmi z volana že omenjenega twinga.

1. novembra v večernih urah so oba osumljenca s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper oba odredil pripor. Za kaznivo dejanje ropa je sicer zagrožena kazen od treh do 15 let zapora.