Šterkova jadrnica naj bi imela zlomljen jambor. Foto: MMC RTV SLO
Šterkova jadrnica naj bi imela zlomljen jambor. Foto: MMC RTV SLO


Avstralski reševalci naj bi posneli njegovo jadrnico, s katero se je namenil obpluti svet, a Šterka ni bilo na krovu. Jadrnica je plula okoli tisoč morskih milj pred avstralsko obalo brez nadzora in z zlomljenim jamborom, je poročal TV Slovenija.

Radioamaterji, s katerimi je bil Šterk nenehno v stiku, poročajo, da se jim ni javil že od 1. januarja. Takrat naj bi potožil, da ima nekaj težav s sprejemnikom. Nato so vsak dan poskušali z njim vzpostaviti kontakt na dogovorjeni frekvenci, a jim klica ni vrnil. Ali je sprožil satelitski alarm EPIRB, pa ni znano.


Želel obpluti svet brez prestanka
72-letni Šterk se je 25. oktobra 2007 iz novozelandskega pristanišča Tauranga z 9,2 metra dolgo jadrnico Lunatic odpravil na skoraj 25.000 morskih milj dolgo jadranje brez prestanka okoli sveta v smeri zahod-vzhod. Sredi januarja je bil nekje južno od Tasmanije na dobri poti, da pot konča. Če bi mu uspelo, bi postal najstarejši človek s takim podvigom, hkrati pa bi to storil z najmanjšo barko.


Šterk je z jadrnico že osemkrat preplul Atlantski ocean, dvakrat Indijski ocean, enkrat Pacifik, enkrat pa je objadral svet na jadrnici, dolgi le 6,5 metra. Pri svojih podvigih je štirikrat padel v morje, zadnjič na Indijskem oceanu. Prvič ni bil privezan in se je ujel za ribiški laks, ki ga je vlekel za barko. Prav tako štirikrat je izgubil ali resno poškodoval krmilo, petkrat je tudi resneje nasedel, a je vedno rešil jadrnico brez tuje pomoči.



M. R.