Sodni senat ptujskega sodišča je skoraj v celoti prisluhnil tožilstvu. Foto: Shutterstock
Sodni senat ptujskega sodišča je skoraj v celoti prisluhnil tožilstvu. Foto: Shutterstock

Sodni senat pod vodstvom Marjana Strelca je pritrdil predlogu tožilke Klementine Prejac, da je podanih dovolj dokazov za uboj Žana Kreslina in tri poskuse uboja, do katerih je prišlo na domu Tomićevih, kjer je četverica napadalcev želela obračunati z obdolženčevim sinom Žanom Tomićem.

Četverica je sredi noči prišla do hiše in začela razbijati avtomobil, nato pa skušala priti tudi do Žana Tomića. Po mnenju sodišča bi zadoščali že streli v zrak z balkona, saj so se napadalci po njih obrnili in začeli bežati. Vendar je Tomić po strelih z balkona na četverico streljal tudi z dvorišča, in to med bežanjem vseh štirih. Pri tem je ubil Kreslina, poškodbo Kristijana Pfajferja pa je povzročil s strelom v hrbet.

Sodišče je ocenilo, da izvedenci psihiatrične stroke pri Tomiću niso ugotovili nobene bistveno zmanjšane prištevnosti, zato je obdolženega poslalo v zapor. "Tudi če obdolženi ni usmerjeno ciljal, je senat prepričan o obstoju krivdne oblike morebitnega naklepa," je dejal predsednik senata.

Tožilstvo je sicer predlagalo izrek enotne kazni 18 let zapora. Sodišče je Tomiću za uboj Kreslina prisodilo devet let zapora, za poskus uboja Pfajferja štiri leta in deset mesecev, za poskus uboja preostalih dveh nepoškodovanih napadalcev pa dve leti in štiri mesece oziroma dve leti zapora. Skupaj mu je sodišče določilo 17 let in pol zapora ter mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti in ga oprostilo sodnih stroškov.

Oteževalnih okoliščin sodišče ni našlo, med olajševalnimi pa je vodja sodnega senata naštel poprejšnjo nekaznovanost, ravnanje v afektu, grožnje sinu v preteklosti ter dejstvo, da Tomić v dejanju ni bil agresor, ampak je vendarle branil sina.

Obramba napovedala pritožbo

Zagovornik obsojenega Damijan Donko je že napovedal pritožbo. Še vedno je trdno prepričan, da je sodba nepravilna in nezakonita, saj v Tomićevem dejanju nikakor ni mogoče zaznati protipravnosti. Podani so bili elementi silobrana, meni Donko in dodaja, da gre za doslej še neobsojenega človeka, ki je zgolj branil sinovo življenje.

"Vprašajmo se, v kakšni družbi živimo in kakšne civilizacijske norme smo ustvarili in predvsem kakšno sporočilo dajemo svojim otrokom kot starši. O tem se bo moralo povprašati tudi drugostopenjsko sodišče, še vedno pa verjamem v pravno državo in pravično sojenje," je dodal odvetnik, medtem ko je obsojeni Tomić glede na potek sojenja na prvi stopnji in vodenja dokaznega postopka ter zavrnitve dokazov pričakoval obsodilno sodbo.

Napadalci odslužili kazen zaradi nasilništva

Ptujsko sodišče je svojce pokojnega Kreslina in poškodovanega Pfajferja za odškodnino napotilo na pravdni postopek. Slednji se je tudi udeležil razglasitve sodbe in dejal, da sodišče podpira pri odločitvi. Tomić naj bi namreč nanje streljal, ko so že pobegnili na cesto.

Pri tem je medijem brez težav priznal, da sta dva od četverice odšla obračunat z Žanom Tomićem, dva pa sta čakala na cesti. Pri tem naj bi s sabo imela kuhinjski nožek, s katerim sta predrla gumo. Malo manj zgovoren je bil glede tega, zakaj so prišli k Tomićevim, je pa zavrnil ugibanja, da so bili za svoje delo plačani in poslani. "Pomagal sem samo prijatelju," je še dodal Pfajfer, ki je, tako kot preostala dva, že pred časom odslužil kazen zaradi nasilništva.