Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ljubljanski kriminalisti so pretekli teden končali preiskavo petih kaznivih dejanj poskusa goljufije.

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Valter Zrinski, so kaznivih dejanj osumljeni 21-letnica, 29-letnik, 58-letnica in 63-letnik iz Ljubljane oz. njene okolice, vsi v sorodstvenem razmerju.

Skrbno načrtovano dejanje
Ob koncu lanskega leta so po vnaprejšnjem medsebojnem dogovoru in razdelitvi vlog, da bi pridobili veliko premoženjsko korist na goljufiv način pri petih slovenskih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje. Na začetku letošnjega leta, ko so bile vse zavarovalne police v veljavi in so bili plačani prvi obroki, si je 21-letnica na domu 63-letnika na čelilni in zajeralni žagi namerno odrezala levo roko nad zapestjem. Povzročeno poškodbo, ki je bila po besedah Zrinskega skrbno načrtovana s ciljem pridobitve visokih odškodnin, so osumljenci v nadaljevanju lažno prikazovali kot nesrečo pri žaganju vej.

63-letnik je močno poškodovani 21-letnici na kraju dogodka nudil prvo pomoč in jo nato odpeljal proti ljubljanskemu Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC), odrezani del roke pa je pustil na kraju dogodka. Med vožnjo proti Ljubljani so poškodovano prevzeli zdravstveni delavci reševalne postaje Ljubljana in jo odpeljali v klinični center. Odrezani del roke so v UKC nato prepeljali policisti PU Ljubljana, ki so bili obveščeni o dogajanju. Zdravnikom je z operacijo uspelo roko prišiti.

Zaradi zavarovanja si je odrezala roko

Pričakovali so največ milijon evrov
Osumljeni so le nekaj dni zatem na vseh petih zavarovalnicah podali zahtevke za izplačilo zavarovalnine, vendar izplačila ni bilo, saj so kriminalisti še pravočasno zaznali njihove namere. Če bi do izplačila prišlo, bi 21-letnica prejela 383.400 evrov zavarovalnine in še 3.050 evrov mesečne rente v obdobju od desetih let do smrti, kar znaša še dodatnih nekaj 100.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Glede na sklenjena zavarovanja bi bila sicer v primeru 100-odstotne invalidnosti ta zavarovalnina bistveno višja, saj bi osumljena lahko prejela več kot 1,2 milijona evrov odškodnine in več 100.000 evrov v obliki izplačane mesečne rente. Kriminalisti domnevajo, da sta osumljena odrezani del roke na kraju dogodka pustila ravno zaradi večje odškodnine.

Policisti so vsem osumljencem odvzeli prostost in jih pridržali. Po vseh zbranih obvestilih sta po zaslišanju pri preiskovalni sodnici v priporu ostala 21-letnica in 29-letnik. Zadnjega je policija zaradi finančnih goljufij že obravnavala. Če jim bo dokazano kaznivo dejanje poskusa goljufije, jim grozi kazen zapora od enega do osem let.