Turistični boni so bili izdani za odpravo posledic epidemije covida 19 v turizmu. Foto: Shutterstock
Turistični boni so bili izdani za odpravo posledic epidemije covida 19 v turizmu. Foto: Shutterstock

Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, so kriminalisti na krško okrožno tožilstvo ovadili 38-letnega moškega in 42-letnega moškega zaradi utemeljenega suma, da sta v sostorilstvu storila kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti ter kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin, v škodo Fursa oziroma državnega proračuna.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja. Po navedbah policije je lažno prijavil več kot 2000 "gostov" v nastanitvenem objektu, izdelal je lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med letoma 2020 in 2022 od Fursa na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil za več kot 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij od turističnih bonov.

Kot je znano, so bili turistični boni izdani za odpravo posledic epidemije covida 19 v turizmu.

Drugi osumljeni, 42-letnik, je pri goljufiji sodeloval tako, da je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od dejanskih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Tako pridobljene podatke je posredoval prvoosumljenemu, da je ta lahko pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih pa je prvoosumljeni imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini.

Z opisanimi dejanji je za proračun nastala premoženjska škoda v vrednosti več kot 274.000 evrov, so navedli na PU-ju Novo mesto in dodali, da so v predkazenskem postopku dejavno sodelovali s Fursom, opravili so številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredbe pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem.

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti pa je predpisana denarna kazen ali zapor do treh let.

Za enaka kazniva dejanja in še za kaznivo dejanje s področja korupcije pa so kriminalisti ovadili še šest drugih fizičnih oseb in eno pravno osebo. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja PU-ja Novo mesto prek družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od imetnikov bonov pridobil potrebne podatke za uporabo bonov. S preostalimi sostorilci, med njimi tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato v nadaljevanju lažno prikazovali izvedbo storitev. Z lažnimi podatki so od Fursa za lažno unovčene bone neupravičeno pridobili več kot 7300 evrov, navajajo na PU-ju Novo mesto.

Za dva izmed osumljenih so kriminalisti med preiskavo posumili, da sta storila tudi kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Po predkazenskem postopku, v okviru katerega so izvedli številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb pristojnega sodišča, so podali še kazensko ovadbo za to kaznivo dejanje, so pojasnili. Za sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje je sicer predpisana kazen zapora do štiri leta in denarna kazen.