Koprski kriminalisti so končali preiskavo glede suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja pri 68-letni italijanski državljanki. Foto: BoBo
Koprski kriminalisti so končali preiskavo glede suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja pri 68-letni italijanski državljanki. Foto: BoBo

Kriminalistična preiskava je pokazala, da je 68-letna osumljenka skušala zakriti nezakonit izvor denarja v skupni vrednosti 126.810 evrov, za kar je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Kot so sporočili s PU Koper, je osumljenka od avgusta 2014 do decembra 2016 na območju slovenske Obale ustanovila kar enajst gospodarskih družb, s katerimi je fiktivno poslovala, ter za vsako družbo odprla najmanj dva bančna računa.

Ena izmed teh družb je imela bančni račun odprt tudi v Italiji, na ta račun pa so bila izvršena nakazila denarja, ki je bil v nadaljevanju porabljen za plače navidezno zaposlenih delavcev in za nakazila na bančne račune drugih družb. Tudi te družbe so večino prejetega denarja porabile za plače navidezno zaposlenih delavcev, ki so bili prav tako italijanski državljani, ter za dvige denarja na bankomatih in osebno porabo.

Na podlagi podatkov italijanskih varnostnih organov so koprski kriminalisti ugotovili, da je bil večji del denarja, ki ga je osumljenka prejemala iz Italije na bančne račune njenih družb na Obali, pridobljen s storitvijo kaznivih dejanj.

Delovala v okviru kriminalne združbe

V Italiji je namreč obtožena kaznivih dejanj davčne zatajitve, goljufije, izsiljevanja, oderuštva ter povezovanja v kriminalno združbo. Zoper njo teče tudi kazenski postopek, v katerem so kot sostorilci udeleženi tudi navidezno zaposleni Italijani, ki so prejemali plače v eni od njenih slovenskih družb.

Združba je delovala na območju Italije, Senegala, Hrvaške in Slovenije. Po podatkih italijanskih varnostnih organov si je osumljenka ob pomoči sostorilcev z izvrševanjem kaznivih dejanj v Italiji pridobila 3,4 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Del tega denarja, ki izvira iz kaznivih dejanj v Italiji, in sicer v višini 126.810 evrov, je bil, z namenom zakritja njegovega izvora, najprej nakazan na bančni račun osumljenkine slovenske družbe, od tam pa na druge bančne račune njenih slovenskih družb in nato kot izplačila plač nakazan različnim ljudem, ki v družbi v Sloveniji niso opravljali nobenih del.