Postaja oskrbovalne žičnice je žrtev neurja, ki je zajelo Slovenijo. Foto: Tine Marenče
Postaja oskrbovalne žičnice je žrtev neurja, ki je zajelo Slovenijo. Foto: Tine Marenče
false
Kranjska koča na Ledinah je ostala nepoškodovana. Foto: Matjaž Sušnik

Strela je udarila v spodnjo postajo oskrbovalne tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem, ki je tako postala žrtev torkovega neurja, ki je zajelo Slovenijo. Žičnica je popolnoma uničena, kar je ob začetku planinske sezone velik udarec za Planinsko društvo Kranj, ki upravlja Kranjsko kočo na Ledinah. Ta je sicer ostala nepoškodovana.

Kot je povedal oskrbnik koče Franc Beguš, imajo na koči, ki je stalno odprta med 15. junijem in 15. septembrom, zalog še za približno dva tedna.

Hrano bo treba sproti nositi na Ledine in za pomoč prositi tudi druge obiskovalce ter računati na prevoz s helikopterjem, je pojasnil Beguš in dodal, da bo treba žičnico čim prej znova vzpostaviti. Spodnja postaja žičnice je sicer popolnoma pogorela, popustili sta nosilna in vlečna jeklenica, poškodovani pa so tudi nosilni stebri in zgornja postaja žičnice.

Pomoč pri obnovi oskrbovalne tovorne žičnice za Kranjsko kočo na Ledinah lahko nakažete na posebnem računu TRR, ki ga je odprlo Planinsko društvo Kranj: SI56 6100 0000 7192 218. Darovati je mogoče s sklicem 23-6-2015 in z namenom Ledine.


Požar gasili prostovoljni in poklicni gasilci

Kot kažejo prve ugotovitve, je zagorelo v torek okoli 17. ure popoldne, zaradi udara strele. Požar so pogasili prostovoljni gasilci z Jezerskega in poklicni gasilci iz Kranja.

"To je velika škoda in finančni udarec za planinsko društvo, in to v najbolj neugodnem času, na začetku planinske sezone. Škodo na žičnici moramo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah. Na srečo je le materialna škoda. Kot smo planinci navajeni, bomo stopili skupaj in to rešili," je poudaril predsednik Planinskega društva Kranj Tine Marenče.