Zaradi grožnje je po navedbah vodje ljubljanskih kriminalistov nastalo za 70 tisoč evrov škode. Foto: BoBo
Zaradi grožnje je po navedbah vodje ljubljanskih kriminalistov nastalo za 70 tisoč evrov škode. Foto: BoBo

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Martin Rupnik, so ljubljanski kriminalisti v sodelovanju z murskosoboškimi kolegi v preteklem tednu na območju policijske uprave Murska Sobota opravili preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov, ki je bil objavljen v začetku aprila letos.

Kot je pojasnil, je administrator spletne strani grožnjo, ki je namigovala, da bi se lahko 10. aprila na eni od slovenskih šol zgodil strelski napad, sicer takoj odstranil, policija pa je v kontekstu trenutnega dogajanja v Evropi objavo ocenila kot potencialno varnostni dogodek, čeprav vsebina objave ni bila usmerjena v nobeno konkretno ustanovo. V dneh po objavi so tako policisti okrepili prisotnost na šolah, v številnih izobraževalnih ustanovah pa so sprejeli še dodatne preventivne ukrepe.

Sorodna novica Policisti opravili hišno preiskavo pri osumljencu za grožnjo s strelskim napadom na šoli

Policija v začetni fazi preverjanja ni ugotovila podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, zato je s ciljem izsleditve avtorja objave za mnenje glede uradno pregonljivega kaznivega dejanja zaprosila okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Kot je pojasnil Rupnik, so bili v skladu z usmeritvami državnega tožilstva in na podlagi nadaljnjih zbiranj obvestil podani razlogi za sum, da je neznana oseba izvedla kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnosti. Z lažnim sporočilom o tem, da obstaja nevarnost na šolah, je storilec po Rupnikovih navedbah namreč povzročil, da so državni organi in druge organizacije ukrepali brez potrebe, pri čemer je po njegovih besedah nastalo za okoli 70 tisoč evrov stroškov.

Policisti so na pristojno okrožno državno tožilstvo naslovili dve pobudi za pridobitev registracijskih podatkov in podatkov o IP-naslovih, po pridobljenih podatkih pa je bil 36-letni storilec identificiran. Sledila je hišna preiskava na njegovem domu v okolici Murske Sobote, v sklopu katere so policisti zasegli več elektronskih naprav, za katere obstaja sum, da so bile uporabljene pri storitvi kaznivega dejanja, prav tako pa so v hišni preiskavi zasegli nekaj ostrih nabojev, ki bodo dani v nadaljnjo analizo.

V tem tednu je bila na pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper 36-letnika podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnosti, za kar je zakrožena kazen do petih let zapora. Kot je napovedal Rupnik, bo kazenska ovadba potencialno dopolnjena po analizi zaseženih elektronskih naprav, po opravljeni analizi nabojev pa bo zoper osumljenca stekel tudi prekrškovni postopek zaradi kršitve zakona o orožju.

Rupnik je povedal še, da je bil osumljenec v preteklosti že obravnavan zaradi poskusa kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.