Zoran Janković je dejal, da že štiri leta trpi gonjo štirih oseb, tudi tožilke Žgajnarjeve. Foto: BoBo
Zoran Janković je dejal, da že štiri leta trpi gonjo štirih oseb, tudi tožilke Žgajnarjeve. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je po napovedih končalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je bil v zadevi Gratel obtožen kaznivega dejanja prejemanja podkupnine.

Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe dejala, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa med sojenjem ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič.

"Nobena od zaslišanih prič ni potrdila očitkov, da bi Janković pridobitev dovoljenja pogojeval z izplačilom odškodnine," je dejala. Težave pri izvajanju del, v okviru katerih je Gratel za T2 gradil optično omrežje, so se po besedah sodnice začele že precej, preden je Janković prevzel vodenje ljubljanske občine, kar ne izhaja le iz zaslišanja prič, temveč tudi iz prebranih listinskih dokazov.

Janković: Sodišče je sledilo resnici

Janković je po izreku presodil, da se je pokazalo, da ga nekaj oseb že sedem let "sistematično uničuje oz. poskuša uničiti njega in njegove sodelavce".

Verjame, da si tožilka želi njegove obsodbe. "Podatke, ki smo jih vsi videli, in dokumente, ki smo jih vsi prebrali, je prirejala po svoje. Če je to naloga tožilstva, ne vem, kako bomo lahko živeli v tej državi," je dodal.

Ljubljanski župan meni, da ima "svoje hišne preiskovalce", med katere je uvrstil tudi tožilko Žgajnarjevo, saj naj bi brez razloga napadali tudi njegove družinske člane, ker nimajo podlage, da bi obsodili njega. "Vem, da jih boli mojih pet zmag na županskih volitvah v prvem krogu s takimi odstotki, vendar naj raje kaj pokažejo."

Presoje prvostopenjske sodbe na višjem sodišču se Janković ne boji. "Nje nič ne stane, ko opravlja svoje delo oz. nedelo. Konec koncev bremeni proračun," pa je dejal o napovedani pritožbi tožilstva na oprostilno sodbo.

Ponovil je, da od tistih, ki v Ljubljani ustvarjajo dobiček, pričakuje, da nekaj vrnejo. Ali dajo za kulturo, socialo ali šport, pa jim prepušča v odločitev. Prav primer Gratel bi lahko po njegovem mnenju podjetja odvrnil od donacij, ki jih dajo v dobro Ljubljane.

Tožilka napovedala pritožbo

Tožilka Blanka Žgajnar je že napovedala pritožbo. Sodba je, kot je ocenila, "niti ni presenetila, saj je že tekom glavne obravnave bilo moč oceniti, v katero smer sodnica vodi zadevo glede na postavljena vprašanja in na po uradni dolžnosti pogledane listine".

Podrobnosti pritožbe danes še ni želela napovedovati. "Vztrajam pa pri očitku, uperjenem zoper obdolženega Zorana Jankovića," je dodala tožilka, ki sicer proti ljubljanskemu županu vodi še več postopkov. "To danes je prvi postopek, ki se je danes še nepravnomočno končal. Je še nekaj postopkov, nekaj še v fazi preiskave, tako da bomo videli," je sklenila.

"Gre za skrajno zavržno dejanje, ki ga je storil s položaja župana, kot uradna oseba. Imel je moč, da predstavnike Gratela prisili v plačilo donacije. Ko so to storili, jim je omogočil nadaljevanje del," je navedla tožilka. Korist je sicer pridobil v korist drugega, za mestno občino. "Donacije niso prepovedane, če so prostovoljne," je dodala.

Tožilka Blanka Žgajner meni, da je Zoran Janković storil skrajno zavržno dejanje. Foto: BoBo
Tožilka Blanka Žgajner meni, da je Zoran Janković storil skrajno zavržno dejanje. Foto: BoBo

Gratel, ki je pred več kot desetimi leti v Ljubljani za telekomunikacijsko družbo T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala delo, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

"Kaznivo dejanje jemanja podkupnine je dokončano že z njegovim terjanjem. Dejstvo je, da je obtoženi izrazil zahtevo, ki so jo potrdile tri priče," je navedla. Ena, ki tega ni potrdila, po mnenju tožilstva ni govorila resnice. Priče so se sicer izogibale odgovora o tem, kdo je zahteval odškodnino.

Po njenih besedah mestna inšpekcija postopka o veljavnosti dovoljenja ni vodila na lastno pobudo, temveč na pobudo župana. Zato se je družba Gratel znašla v težkem položaju in je bila pripravljena narediti vse, da bi lahko nadaljevala delo.

Poudarila je, da je nekdanji direktor Gratela Drago Štrafela omilil svoje izjave, ki jih je dal policiji med preiskavo in ki so bremenile Jankovića. Na podlagi dogovora naj bi sicer Gratel mestni občini plačal 100.000 evrov donacije in 400.000 evrov odškodnine, po podatkih policije pa so bile izplačane le donacije.

Janković je zanikal obtožbe

Jankovićev zagovornik Janez Koščak je nasprotno predlagal oprostilno sodbo. "Tožilstvo ni sprožilo postopka zoper tistega, ki naj bi podkupnino dal, zato je tudi Janković ali občina nista mogla prejeti," je poenostavil svoje mnenje o očitkih iz obtožbe.

Ta ljubljanskemu županu, kot je nadaljeval, očita, da je kot dober gospodar od pogodbenega partnerja po kršitvi dogovorjenega dosegel plačilo odškodnine. "Če tega ne bi storil, bi ga lahko ovadili zaradi nevestnega dela," je ocenil. Dejal je, da je bilo za podjetje z davčnega vidika celo ugodneje, če so odškodnino plačali v obliki donacije.

Janković je ob tem znova zanikal vsa očitana mu dejanja. Dejal je, da že štiri leta trpi gonjo štirih oseb, tudi tožilke Žgajnarjeve.