Poslanki PS-ja in nekdanji poslanki Lipe Barbari Žgajner ni uspel met v parlament. A jo to ne skrbi preveč. Pred kratkim je postala mamica. Foto: BoBo
Poslanki PS-ja in nekdanji poslanki Lipe Barbari Žgajner ni uspel met v parlament. A jo to ne skrbi preveč. Pred kratkim je postala mamica. Foto: BoBo

Ne doživljam travme, ker nisem bil izvoljen. Nekateri kolegi imajo travme, ker niso bili izvoljeni in nimajo službe, nekateri so tudi neopravičeno zaničevani.

Jožef Jerovšek, SDS
Maša Kociper ni bila izvoljena za poslanko Zavezništva Alenke Bratušek. Foto: BoBo

"Vso svojo energijo bom usmeril v to, da 100-letna tradicija Slovenske ljudske stranke (SLS) na Slovenskem ne zamre," nam je dejal Franc Pukšič, poslanec, ki deli usodo svoje stranke - na zadnjih volitvah je ostala pred vrati parlamenta. Poslavlja se tudi nekdanji vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik.

Zunaj ostali Jerajeva, Černač in Vizjak
Podobna usoda je doletela tudi SDS-ove poslance, med njimi sta podpredsednika stranke: Alenka Jeraj in Zvone Černač. Izvoljeni niso bili niti nekdanja ministra za notranje zadeve in gospodarstvo Dragutin Mate in Andrej Vizjak ter Ivan Gril, Mateja Pučnik, Janja Napast, Sonja Ramšak in Štefen Tisel.

Podpredsednik zunanjepolitičnega odbora odhajajočega sklica DZ-ja Jožef Jerovšek po petih mandatih odhaja v pokoj. Prvič je bil izvoljen leta 1996, kar ga je uvrstilo med štiri poslance z najdaljšo poslansko dobo. "Bilo je dovolj, čeprav sem na svojo kariero zelo ponosen. Ne doživljam travm, ker nisem bil izvoljen. Nekateri kolegi imajo travme, ker niso bili izvoljeni in nimajo službe, nekateri so tudi neopravičeno zaničevani," za MMC pravi Jožef Jerovšek, ki je tudi svetnik občinskega sveta v Slovenski Bistrici, za kar bo spet kandidiral na jesenskih lokalnih volitvah.

Barbara Tavš na porodniškem dopustu
"Za zdaj se bom stoodstotno posvečala svoji punčki," nam je dejala dosedanja poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner, ki uživa na porodniškem dopustu in o novih poklicnih izzivih še ne razmišlja. Nekdanja predsednica zunanjepolitičnega odbora parlamenta Janja Klasinc se bo vrnila na ministrstvo za zunanje zadeve, nam je potrdila.

"Srce, a bova odprla s. p."?
"Srce, a bova odprla s. p.?" je bilo pred dobrim mesecem na hodnikih parlamenta slišati podpredsednico DZ-ja iz vrst DL-ja Polonco Komar v neuradnem pogovoru s kolegom iz stranke. Avgusta se vrača v organizacijsko-izobraževalni oddelek RTV Slovenija, kjer je bila zaposlena pred izvolitvijo.

Komarjeva nazaj na RTV
Kot nam je pojasnila Komarjeva, je delovno mesto zamrznila, zato se bo v staro službo vrnila, takoj ko bo to mogoče - to pa je s prvo ustanovno sejo novega sklica DZ-ja. S tem bo namreč mandat samodejno prekinjen "starim" oziroma potrjen novim poslancem. Zaradi tega tudi ne bo upravičena do nadomestila poslanske plače. Kot ne pozabi izpostaviti, je bil tak predlog sprejet prav na predlog njene Državljanske liste. "Za zdaj je izlet v politiko končan, ker so tako pokazale volitve," je še dejala.

Starejši SD-jevci v pokoj, mlajši bodo najprej počivali
Iz poslanske skupine SD so nam potrdili, da v pokoj gredo Majda Potrata ter nekdanja župana Velenja in Nove Gorice, Srečko Meh ter Mirko Brulc, ki niso niti kandidirali. Kot so nam dejali, se bo nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič poskušala vrniti na FDV, Andreja Črnak Meglič na Inštitut RS za socialno varstvo, kjer je delala pred izvolitvijo. Matevž Frangež se želi najprej spočiti, Samo Bevk se še ni odločil, kako in kaj, Branko Smodiš se bo vrnil v podjetje, v katerem je bil prej zaposlen.

Armada neizvoljenih zaveznikov Alenke Bratušek
Prav tako še ni jasna poklicna usoda neizvoljenih poslancev Zavezništva Alenke Bratušek, med njimi je tudi obrambni minister v odhodu Roman Jakič, ki se je ob razkolu z Jankovićem priklonil Bratuškovi. Zavezništvo si je priborilo le štiri sedeže. Brez stolčkov so ostali tudi: Darko Jazbec, Jožef Kunič, Aloj Potočnik, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Mitja Meršol, Jenko Čehovin, Maša Kociper in Alenka Pavlič, ki pa so v parlament prišli, ko je stranko še vodil Zoran Janković.

A na julijskih volitvah niti predsednik PS-ja ni pomagal svojim zvestim soborcem: brez poslanskih stolčkov sta iz vrst PS-ja ostali še Renata Brunskole in Melita Župevc. Tudi nepovezani poslanec Matjaž Zanoškar, znan tudi po tem, da je na občini, kjer županuje, zaposlil sina, zapušča poslanske klopi.

Ne doživljam travme, ker nisem bil izvoljen. Nekateri kolegi imajo travme, ker niso bili izvoljeni in nimajo službe, nekateri so tudi neopravičeno zaničevani.

Jožef Jerovšek, SDS