Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Saša Banjanac Lubej

Slovenija "Po izbrisu sem bila pet let brezdomka"

17.02.2024

"V nekaj dneh sem izgubila dom, starše, stanovanje, finančno varnost, nobene štipendije nisem imela, nekaj dni sem bivakirala v Ljubljani pri znancih, a sem kmalu končala na cesti. Morala sem se znajti, v Sloveniji nisem imela družine."

Oddaja NaGlas! "Slovenija je sosednja država, čeprav ne meji na BiH"

03.02.2024

"V Sloveniji ima danes 110. 000 ljudi potni list Bosne in Hercegovine, ljudje, ki imajo korenine v BiH-u, druga in tretja generacija, tukaj pridno delajo in plačujejo davke, niso več samo zidarji in nekvalificirani delavci," je dejal veleposlanik BiH-a.

Kultura "Spregovorila sem v bosanščini"

20.01.2024

"Morali bi se pogosteje povezovati na področju umetnosti in kulture, saj smo v tej regiji majhni, kulturno pa smo tesno povezani z nekdanjo Jugoslavijo. To lahko čutimo v glasbi, filmu in umetnosti na splošno," pravi slovenska igralka Mia Skrbinac.

NaGlas! Solčence zahaja: slovenska ali srbska pesem?

06.01.2024

Solčence zahaja je najbolj znana slovenska pesem v Srbiji, pravi raziskovalka ZRC SAZU Ana Hofman. Po drugi strani te pesmi v Sloveniji nihče ne pozna. Protislovje je etnomuzikologinja in antropologinja najprej znanstveno raziskala, nato pa posnela film.

Intervju s pevko sevdaha Amiro Medunjanin "Glasba je moja domovina"

09.12.2023

"Sem otrok novega vala. Poslušala sem Azro, pa tudi črnogorskega kantavtorja Miladina Šobića. Ne pozabimo skupine Ekaterina Velika," se spominja Sarajevčanka, ki je poklic ekonomistke pred 15 leti zamenjala za oder, od koder izziva močna čustva.

Kultura "Interes za makedonščino obstaja ves čas, ni pa množičen"

25.11.2023

Čeprav je ministrstvo za šolstvo že leta 2008 potrdilo učni načrt pouka makedonščine kot izbirnega predmeta, ni podatkov o tem, da bi se izvajal kjer koli v Sloveniji. Študentje makedonščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani se jezika učijo od začetka.

Kultura "Ć deluje kot popoln znak neželene drugačnosti"

28.10.2023

"S skupino avtorjev smo ugotovili, da ima nacionalizem morda večjo težo kot dejanje izbrisa. Oziroma se z njim prekriva. Pri tem spomeniku smo se spraševali, kakšno ogledalo ali preizkus nacionalizma lahko postavimo," pravi eden od avtorjev Vuk Ćosić.

Intervju "Nismo tujci, četudi danes živimo razdeljeni na več različnih držav"

15.10.2023

Besedilo po razpadu države sporoča, da vendarle nismo tujci. Imamo skupno kulturno dediščino in skupne pisce, pisci pa predstavljajo našo domovino. Književnost ne potrebuje potnih listov, saj nima meja. Je nekaj, kar ne priznava delitev.

Knjige "Mira je bila vulkan"

14.10.2023

"Besedo oprosti je Mira imela najraje, a jo je slišala premalokrat," je o svoji ženi dejal režiser Goran Gajić. Mira Furlan je umrla predlani v Los Angelesu, njena avtobiografija je v slovenščini izšla junija, v pripravi je že ponatis.

Jelena Đoković na obisku v Sloveniji "Rada živim tako, da lahko pomagam drugim ljudem"

30.09.2023

V organizaciji Fundacije Novaka Đokovića v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji se te dni predvaja dokumentarni film Modrost travme Gaborja Matéja, ki je svetovno znani psihoterapevt. Njegovih pet knjig je izšlo tudi v slovenščini.

Kultura Kot neki Odisej vedno iščem drugačne možnosti

16.09.2023

V krstilnici Janeza Krstnika v Piranu si lahko do konca septembra ogledate dela Ganija Llalloshija. Razstavljene slike so iz serije Nostalgije, navdihnili so jih ilimi – preproge z značilnimi albanskimi tradicionalnimi vzorci.

Knjige "Izgnanstvo je shizofrenija"

02.09.2023

V Evropi sem nevidni tujec. Je to dobro? Je. Je lažje? Morda. Vse do trenutka, ko spregovoriš in želiš doseči več kot to, kar je tujcem dovoljeno, po 30 letih življenja v Franciji pravi francosko-bosanski pisatelj Velibor Čolić.

Stran 1 od 45
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov