SNS je proti temu, da bi bili minister za zdravje ali direktorji zdravstvenih zavodov zdravniki ali farmacevti,
SNS je proti temu, da bi bili minister za zdravje ali direktorji zdravstvenih zavodov zdravniki ali farmacevti, "saj gre za strankarsko oziroma kolegialno pripadnost medicinskemu klanu". "Na njihovem mestu morajo biti ljudje, ki znajo upravljati z denarjem in financami, torej ekonomisti, menedžerji," pravi Jelinčič. Pojasnjuje še, da bodo zahtevali, da se v zdravstvu vsa naročila izvajajo iz enega skupnega središča na ministrstvu, kjer bi se zbirale ponudbe in povpraševanja in vse Slovenije, blago pa bi se naročalo neposredno pri proizvajalcih. Foto: BoBo

Reze pa bi po njegovih besedah moralo izvesti tudi pri "gospodi, ki se je ugnezdila na dobra delovna mesta", pri čemer torej napoveduje racionalizacijo javnega sektorja. Po nastopu na evropskih volitvah se zunajparlamentarna stranka SNS tako podaja tudi na državnozborske volitve, pri tem pa pričakuje, da se ji bo uspelo znova prebiti v parlament. Jelinčič napoveduje, da v parlamentu ne bodo tiho, kot niso bili tiho takrat, ko so bili še parlamentarna stranka, dodaja.

Ob predstavitvi kandidatne liste in glavnih programskih poudarkov stranke so poudarili, da bi brezposelnost v SNS-u odpravljali s spodbujanjem različnih oblik samozaposlovanja. Za male podjetnike in obrtnike, samostojne podjetnike in nekatere družbe z omejeno odgovornostjo pa bi po zgledu Nemčije in Avstrije uvedli pavšalno obdavčitev: "To pomeni, da ti določijo neki okvir, če več delaš, več imaš. Če manj delaš, pa to države ne zanima," pojasnjuje Jelinčič.

Stranka namerava, če bo dobila to možnost, prevetriti davčno upravo, prenehati z "nesmiselnim varčevanjem" in prekiniti gradnjo Teša. Nasprotujejo uvedbi davka na nepremičnine, znižali pa bodo izdatke za verske skupnosti. Povišali bodo pokojnine, znižali kazni za prometne prekrške in ukinili trajni mandat sodnikom ter namesto njega uvedli osemletni mandat.

"Razkrinkali" bi Karla Erjavca
Kar se tiče področja zdravja, je SNS proti temu, da bi bili minister za zdravje ali direktorji zdravstvenih zavodov zdravniki ali farmacevti, "saj gre za strankarsko oziroma kolegialno pripadnost medicinskemu klanu". "Na njihovem mestu morajo biti ljudje, ki znajo upravljati z denarjem in financami, torej ekonomisti, menedžerji," pravi Jelinčič. Pojasnjuje še, da bodo zahtevali, da se v zdravstvu vsa naročila izvajajo iz enega skupnega središča na ministrstvu, kjer bi se zbirale ponudbe in povpraševanja in vse Slovenije, blago pa bi se naročalo neposredno pri proizvajalcih.

Jelinčič napoveduje tudi razkrinkanje tistih, "ki državljanom obljubljajo po 1.000 evrov pokojnine, pa tega ne izpolnijo, ki obljubljajo, da bodo pokojnine rasle, pa so se v resnici v zadnjem času znižale". Pri tem dodaja, da ima v mislih predsednika DeSUS-a Karla Erjavca.

Šli bi tudi s SDS-om
Na kandidatni listi stranke je 64 kandidatov, pri čemer jih bo nekaj kandidiralo v dveh volilnih okrajih. Med vidnejšimi imeni na listi sta igralec Jos Zalokar in nekdanji strankin poslanec Silven Majhenič.

Glede povezovanja Jelinčič napoveduje, da se je stranka pripravljena povezovati s katero koli politično opcijo ali stranko, ki bo Slovenijo vodila naprej in ji bo zagotavljala boljše življenje z manj "policijskega, sodnega in davčnega terorja". Sodelovati so pripravljeni tudi s SDS-om, saj "je bistveno, kaj govori ljudstvo". "Če ljudstvo nekoga izvoli, ga pač izvoli, to je treba sprejeti," je na današnji novinarski konferenci dejal Jelinčič.