Znani Slovenci in alkohol za volanom

Tudi ministra, poslanca in direktorja NPU-ja, številne pa je tudi zaradi posledic bolela glava.

Novoletne zabave pred tremi leti nekdanji minister za lokalno samoupravo zagotovo ne bo pozabil. Henrik Gjerkeš je po 12 urah popivanja sedel v služben avtomobil, zaradi počene pnevmatike vozil zelo počasi, s tem pa verjetno vzbudil pozornost policije, ki je ugotovila, da je vozil pijan. Gjerkeš je odstopil.

S trčenjem v vozilo Darsa se je lani končala vožnja in kariera vodje Nacionalnega preiskovalnega urada. Brunu Blažini so ekspresno preklicali pooblastilo za vodenje NPU-ja.

Veliko huje se je končala prometna nesreča, ki jo je leta 2008 povzročila nekdanja veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek, saj je bil v njej hudo poškodovan neki moški. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola in prevožene rdeče luči v središču Sarajeva je obsojena na leto dni zaporne kazni.

Pred sodnikom za prekrške se je zaradi vožnje v vinjenem stanju moral večkrat zagovarjati nekdanji poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je preizkus alkoholiziranosti zavrnil ali pa se z izidom ni strinjal.

Test alkoholiziranosti je zavrnila tudi nekdanja vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve Jožica Boljte Brus, ki je zatrjevala, da po trčenju v drog javne razsvetljave ni bila pri zavesti. Kljub temu je bila razrešena.

V Sloveniji je vinjenost voznikov, takoj za hitrostjo, drugi najpogostejši vzrok za prometne nesreče. Po mnenju psihologa Andreja Perka, ki nadaljuje delo pokojnega Janeza Ruglja, pa imajo ljudje, ki vozijo pijani, duševno motnjo. "To so psihopati," je izrazil svoje ostro mnenje.