"Slovenijo je po stoletju tavanja treba uvrstiti tja, kamor sodi," je poudaril Jelinčič. Foto: BoBo

Kandidatke in kandidati na listi SNS-a na volitvah v Evropski parlament so poleg Jelinčiča še Helena Rupar, Alenka Jelenovič, Jelena Miljković, Folko Puconja, Katarina Langus Šeligo, Jos Zalokar in Sergej Čas. Medijem so se predstavili le zadnji trije, preostali pa so bili po besedah Jelinčiča v svojih službah.

Jelinčič je povedal, da si bo SNS v Bruslju prizadeval za zmanjšanje evropske birokracije, ki bi ji "oklestili finančne bonitete", opozoril pa je tudi na visoke stroške selitev predstavnikov Evropskega parlamenta med Brusljem, Strasbourgom in Luksemburgom. Po drugi strani naj bi si SNS prizadeval, da bi Slovenija od Evrope dobila čim več denarja.

SNS naj bi si prizadeval tudi za zmanjšanje števila lobistov, saj je v Evropskem parlamentu danes registriranih približno 7.000 lobistov, poleg njih pa so še številni neregistrirani, ki po Jelinčičevih besedah delujejo v interesu multinacionalk. Te želijo po njegovih besedah s semenskim materialom obvladovati nacionalne prehrambne poti, v SNS-u pa se bodo zavzemali za absolutno prepoved gensko spremenjenega semenskega materiala.

"Ne bomo klečeplazili pred EU-jem in ZDA"
Slovensko javnost bo SNS obveščal o resničnih evropskih direktivah in ne le o namenih Evropske komisije. EU namreč dostikrat le govori o tem, kaj bi bilo dobro narediti, slovenska vlada pa takšen nasvet dojame kot zahtevo, je pojasnil. "Ne mislimo klečeplaziti ne pred EU-jem ne pred Ameriko, ki v veliki meri v zadnjem času dirigira tudi Evropski uniji," je dodal. Pozorno bodo v SNS-u spremljali tudi delovanje oz. nedelovanje slovenskega komisarja v EU-ju, je še napovedal Jelinčič.