Tolarji samo še danes. Foto: RTV SLO
Tolarji samo še danes. Foto: RTV SLO
Joaquin Almunia
Gospodarstvo mora biti prožno in dinamično, je dejal Almunia. Foto: European Community
Nasvidenje, tolar!

Medtem ko so morali prodajalci blaga in storitev preveč plačane zneske že od 1. januarja vračati le v evrih, bodo morali poslej izključno v evrih plačevati tudi porabniki. Tako se je končalo 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka gotovine, ki je steklo po uvedbi evra v Sloveniji 1. januarja.

Še zadnje zamenjave tolarja do 1. marca
S tem se bo tolar, ki je bil slovenska državna valuta 15 let in je med prebivalci Slovenije užival visoko zaupanje, dokončno poslovil in odšel v zgodovino.

Tisti, ki jim bo v ponedeljek v denarnicah ostalo še kaj tolarske gotovine, bodo lahko tolarje v evre brezplačno zamenjali na bankah, v hranilnicah in na Pošti Slovenije do vključno 1. marca. Potem bo brezplačna menjava mogoča v Banki Slovenije; tolarske kovance bo mogoče zamenjati še deset let, tolarske bankovce pa brez časovne omejitve.

Almunia: Prevzem valute potekal dobro
Prevzem skupne evropske valute je po ocenah iz tujine v Sloveniji potekal zelo dobro, kar je potrdil tudi evropski komisar za denarne zadeve Joaquin Almunia. Opazil je sicer, da so se tudi pri nas dogajale nekatere zlorabe, vendar teh, kot pravi, ni bilo veliko in cene ostajajo stabilne.

Gospodarstvo mora biti prožno in dinamično, saj bo le tako lahko Slovenija uživala vse ugodnosti skupne evropske denarne enote, je povedal Almunia, ki bo danes pripotoval v Slovenijo. Jutri se bo namreč z drugimi visokimi predstavniki Evropske unije udeležil konference o evru in slovesnosti Dobrodošlica evru v Cankarjevem domu v Ljubljani, s katero bo naša država proslavila prevzem skupne evropske valute.

Prometni režimi in seznam zaprtih cest ob "Dobrodošlici evru" v ponedeljek, 15. decembra, ki jo bodo zaznamovali obiski visokih gostov iz sveta politike in bančništva.


Nasvidenje, tolar!