Konferenco, na kateri je tekla beseda o gospodarskem stanju denarne unije pa tudi o prvih odzivih javnosti na uvedbo evra v Sloveniji, so odprli visoki gostje iz EU-ja. Foto: Uroš Hočevar
Konferenco, na kateri je tekla beseda o gospodarskem stanju denarne unije pa tudi o prvih odzivih javnosti na uvedbo evra v Sloveniji, so odprli visoki gostje iz EU-ja. Foto: Uroš Hočevar
Konferenca o evru
Po uvodnih nagovorih so predstavniki ECB-ja, centralnih bank evropskih držav in drugih finančnih ustanov razpravljali o gospodarstvu v denarni uniji. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Finančni minister meni, da smo lahko na evro vsi upravičeno ponosni. Foto: Reuters
Evrokonferenca guvernerjev bank

V uvodnih nagovorih so pohvale Sloveniji izrekali predsednik ECB-ja Jean-Claude Trichet, predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker in evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia. Po Trichetovem prepričanju je Slovenija pokazala, da lahko država doseže zelo hiter gospodarski razvoj, če se tako odloči.

Almunia: Slovenija pred novimi izzivi
Almunia je opozoril, da je sicer danes "dan za proslavljanje", izzivov pa Sloveniji tudi v prihodnje ne bo zmanjkalo, saj bi se morali lotiti fiskalnih in strukturnih reform. Inflacija mora ostati nizka, svari Almunia, predvsem za ohranjanje konkurenčnosti, država pa mora poskrbeti za zdrave in stabilne javne finance.

Evrokomisar je opozoril tudi na nekatere neupravičene podražitve, ob tem pa zagotovil, da je njihov vpliv v strukturi cen majhen. Prednosti denarne unije so gospodarska stabilnost, nižja inflacija in obrestne mere, zdrave javne finance in večje zaupanje investitorjev. Uvedba evra pa prinaša večjo trgovinsko menjavo, manjše transakcijske stroške, cenejša in lažja potovanja, hitrejšo gospodarsko rast, večjo konkurenčnost in produktivnost ter bolj transparentne cene, končuje Almunia.

Podobne pohvale in opozorila je izrekel luksemburški premier in predsedujoči Evroskupini Jean-Claude Juncker, po prepričanju guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija pa država dojema evro kot zgodovinski izziv in kot priložnost. Tudi finančni minister Andrej Bajuk je poudaril, da smo lahko na evro vsi upravičeno ponosni.

Slovenija se pripravlja na demografske spremembe
Bajuk je zbranim zagotovil, da se država zaveda svojih odgovornosti in da namerava izpolnjevati vse predpisane pogoje evroobmočja. Slovenija ob uvedbi evra vsem prinaša sporočilo: Žive naj vsi narodi!, ki je po Bajukovih besedah izraz našega upanja in zaveze EU-ju ter širši svetovni skupnosti. Slovenski finančni minister je hkrati povedal, da se država zaveda izziva demografskih sprememb v prihodnosti in nanj ustrezno pripravlja.

Podobno mnenje ima državni sekretar na finančnem ministrstvu Žiga Lavrič. Po njegovih besedah je za Slovenijo pomembno, da doseže nacionalni in socialni konsenz.

Sodelujoči na konferenci so razpravljali o gospodarskih kazalcih EMU-ja 8 let po sprejetju evra kot enotne valute in 5 let po uvedbi evrogotovine ter o prvih odzivih slovenske javnosti na evro.

Evrokonferenca guvernerjev bank