Železniška postaja v Zidanem Mostu. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Železniška postaja v Zidanem Mostu. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Države članice Evropske unije so odobrile seznam 195 prometnih projektov, ki bodo prejeli 6,7 milijarde evrov podpore v okviru razpisov iz instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) iz leta 2015. Skupaj z naložbenim načrtom Evropske komisije je instrument ključen za spodbujanje naložb v Evropi, so sporočili iz Bruslja.

Odobrene naložbe bodo omogočile dodatno sofinanciranje iz javnih in zasebnih virov v skupni vrednosti 9,6 milijarde evrov. Komisija ocenjuje, da bodo do leta 2030 ustvarile dodatnih 100.000 delovnih mest.

Veliko projektov se bo izvajalo v osrednji in vzhodni Evropi, kar bo prispevalo tudi k zmanjševanju razlik med regijami EU-ja.

Izvajalska agencija za inovacije in omrežja (INEA) bo pripravila sporazume za dodelitev sredstev posameznim projektom ter jih z upravičenci podpisala do konca leta.

Denar za železnico
Med prejemniki pomoči so tudi upravičenci iz Slovenije. Največja naložba bo obnova 20-kilometrskega odseka železniške proge med Zidanim Mostom in Celjem ter posodobitev treh postaj. Predlagani prispevek iz instrumenta za povezovanje Evrope za ta projekt znaša dobrih 117 milijonov evrov.