Zastava Evropske unije. Foto: EPA
Zastava Evropske unije. Foto: EPA

Skupno vsoto so pred prihajajočo podnebno konferenco Združenih narodov, ki jo bo od 2. do 13. decembra gostil Madrid, potrdili finančni ministri članic Unije.

Svet EU-ja je ob tem sporočil, gre za enega od pomembnih korakov v izvajanju podnebnega sporazuma, doseženega v Parizu decembra 2015.

EU in države članice še naprej prispevajo največji delež za javno podnebno financiranje. Lani so v ta namen vložile 21,7 milijarde evrov, medtem ko se je vsota leto prej ustavila pri 20,4 milijarde evrov.

Kot so še zapisali v Svetu EU-ja, zadnja številka dokazuje odločnost Unije, da povečuje sredstva, namenjena boju s podnebnimi spremembami, pri čemer cilj ostaja: da industrijsko razvite države med letoma 2020 in 2025 v ta namen skupno namenijo 100 milijard dolarjev letno.

Oktobra 2019 je EU skupaj s pristojnimi oblastmi iz Argentine, Kanade, Čila, Kitajske, Indije, Kenije in Maroka vzpostavila mednarodno platformo o trajnostnem financiranju. Cilj platforme je povečati uporabo zasebnega kapitala za okoljsko trajnostne naložbe.