Kmalu naj bi bilo znano tudi to, približno kako dolgo bo potekal postopek. Foto: MMC RTV SLO
Kmalu naj bi bilo znano tudi to, približno kako dolgo bo potekal postopek. Foto: MMC RTV SLO

Na srečanju so se dogovorili, da bosta obe strani hkrati 11. februarja 2013 predložili memoranduma, odgovore nanju 11. novembra 2013, obravnava pa se bo začela spomladi 2014.

To so sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, čigar mednarodni urad v skladu z dogovorom med stranema arbitražnemu sodišču nudi administrativno in tehnično podporo. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki obeh držav.

Predstavniki Slovenije sta predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Mirjam Škrk in pravnica na zunanjem ministrstvu Simona Drenik.

V skladu z arbitražnim sporazumom so postopki iz sporazuma začeli teči 9. decembra lani, ko je Hrvaška z EU podpisala pristopno pogodbo.

Sporazum določa, da morata strani v enem letu, torej do 9. decembra letos, pripraviti memorandum s podrobnejšo utemeljitvijo in dokazi svojih stališč. Danes sprejeta časovnica kaže, da sta strani ta rok premaknili.

Arbitražno sodišče bo določilo potek meje na morju in na kopnem, stik Slovenije z odprtim morjem in ustrezne morske režime. Poleg Guillauma arbitražno sodišče sestavljajo še Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas in Jernej Sekolec.