Ashtonova upa na pozitiven izid referenduma o arbitražnem sporazumu. Foto: EPA
Ashtonova upa na pozitiven izid referenduma o arbitražnem sporazumu. Foto: EPA

Pred začetkom ministrske konference EU-Zahodni Balkan je Ashtonova dejala, da je arbitražni sporazum pomembno vprašanje, ki po njenem mnenju kaže predvsem na pomembnost uporabe demokratičnih sredstev za reševanje težav.

"Referendumu želim vse dobro. Upam, da bo izid glasovanja zelo pozitiven. In upam, da bomo nato videli napredek," je dejala visoka predstavnica EU-ja.

Ministri pozdravljajo sporazum
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki se je prav tako udeležil konference v Sarajevu, je dejal, da so njegovi kolegi iz EU-ja znova ocenili, da je arbitražni sporazum o načinu reševanja meje s Hrvaško pozitiven primer urejanja odprtih vprašanj med državami v regiji. Kolegi so Žbogarju zagotovili, da bodo s posebno pozornostjo pričakovali izid referenduma.

Ob robu konference se je Žbogar srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem, ki ga je zanimal potek kampanje pred referendumom. Slovenski minister je med pogovorom pozitivno ocenil, da se je Hrvaška vzdržala komentarjev poteka referendumskega procesa.

"Mislim, da je to v redu, ker si na Hrvaškem ne želijo, da bi na pozitiven ali negativen način vplivali na izid referenduma, kar je edino pravilno zaradi občutljivosti, ter so odločitve prepustili Sloveniji in Slovencem," je dejal Žbogar.

Slovenci se bomo v nedeljo na referendumu odločali o arbitražnem sporazumu, ki ima podporo koalicijskih strank, vse tri opozicijske pa mu nasprotujejo. Javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen izid.