Avstrija meni, da ni še čas za opustitev nadzora. Foto: Reuters
Avstrija meni, da ni še čas za opustitev nadzora. Foto: Reuters
Nadzor na avstrijski meji povzroča precej nevšečnosti. Foto: Reuters

Kot je znano, Slovenija nadzoru na slovensko-avstrijski meji že ves čas nasprotuje, češ da je nenamenski, nesorazmeren in neutemeljen.

Avstrija tudi tokrat navaja zelo abstraktne utemeljitve. "Mislim, da je veliko razlogov za podaljšanje mejnega nadzora. Med njimi je predvsem skrb za varnost državljanov, saj obstaja velika nevarnost terorističnih napadov, ki je ne smemo podcenjevati," pojasnjuje Kickl, minister iz vrst Svobodnjakov.

"Prav tako ne smemo pozabiti, da mejni nadzor preprečuje nekatere nezakonite dejavnosti, denimo trgovino z ljudmi in tihotapljenje ljudi, pa tudi organiziran kriminal. Na teh področjih pričakujem nadaljnje izboljšanje," še dodaja.

Slovenija odločno proti
Avstrija je, skupaj z Nemčijo, Francijo in Dansko, novembra še za pol leta podaljšala nadzor na mejah. Takrat je avstrijska vlada kot razlog navajala varnostne razmere, sekundarne migracije in pomanjkanje nadzora na zunanjih mejah Unije.

Slovenija je podaljšanju nadzora že lani odločno nasprotovala. Kot so poudarili na notranjem ministrstvu, za to ni razlogov, saj je število nedovoljenih prehodov te meje tako rekoč zanemarljivo.

Na MNZ-ju so opozorili še, da nadzor na meji povzroča stalne zastoje vozil, predvsem pred predorom Karavanke, še posebej nevzdržne so razmere v času počitnic.

Nadzor ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo in negativno vpliva na sodelovanje obmejnih območij, medtem ko pregledi na notranji meji z Avstrijo v času od uvedbe začasnega nadzora niso prinesli pomembnejših ugotovitev glede varnostnih tveganj, so poudarili.