Avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler priskrbela ključni glas za sprejetje evropske zakonodaje o obnovi narave. Foto: Reuters
Avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler priskrbela ključni glas za sprejetje evropske zakonodaje o obnovi narave. Foto: Reuters

Kancler Karl Nehammer je napovedal pritožbo na sodišče EU-ja, ministrici Leonori Gewessler pa grozi tudi tožba zaradi zlorabe položaja.

Okoljski ministri Evropske unije so v Luxembourgu potrdili zakon o obnovi narave, ki med drugim predvideva, da bodo do leta 2030 članice sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov obalnih, kopenskih in drugih ogroženih habitatov. Glasovanje pa je uspelo prav zaradi glasu avstrijske okoljske ministrice Leonore Gewessler.

Ta je ob tem dejala, da je "svet ministrov sprejel zelo pomembno odločitev o naravovarstveni zakonodaji za našo celino. Lahko rečemo, da je to trenutno najpomembnejši naravovarstveni zakon na svetu".

Sorodna novica Svet EU-ja je nazadnje potrdil zakonodajo o obnovi narave, ki naj bi zaščitila ogrožene habitate

Zakonodaja o obnovi narave med drugim predvideva, da bodo članice do leta 2030 sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov kopenskih, obalnih, sladkovodnih in morskih habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju. Poleg tega bodo morale vzpostaviti ukrepe za obnovo vsaj 60 odstotkov vsake od habitatnih skupin do leta 2040 in vsaj 90 odstotkov do leta 2050.

Zakonodajo so na ponedeljkovem glasovanju v Luxembourgu podprli ministri 20 držav članic, kar predstavlja 66 odstotkov prebivalstva EU-ja. Proti so glasovale Italija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Finska in Švedska, Belgija pa se je vzdržala, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nehammer napovedal pritožbo na sodišče EU-ja

Avstrijska ljudska stranka (OVP) zakonu nasprotuje. Ministrici očitajo, da njeno glasovanje ni bilo v skladu z ustavo in notranjepolitično odločitvijo avstrijskih zveznih dežel, ministrica temu nasprotuje. Kancler Nehammer je dejal, da bi Gewessler po zakonu morala pridobiti soglasje ministrstva za kmetijstvo, ki ga vodi OVP.

"Zeleni so pokazali svoj pravi obraz," je dejal Nehammer. "Po eni strani nenehno modrujejo, po drugi strani pa so pripravljeni ideologijo postaviti pred ustavo in zakon," je še dodal.

Koalicijska partnerja sta se že prej spopadla pri perečih vprašanjih, kot je priseljevanje. OVP je sporočil, da bo proti Leonore Gewessler vložil kazensko ovadbo zaradi zlorabe pooblastil in na Evropsko sodišče tožbo za razveljavitev ponedeljkove odločitve.

Nehammer je njeno potezo označil za več kot resno kršitev zaupanja, vendar koalicije med ljudsko stranko in zelenimi tri mesece pred parlamentarnimi volitvami ni prekinil. "Tega ne bom naredil, ker je pomembno, da ta država ostane urejena, brez kaosa. Ker to pomeni milijardne stroške za davkoplačevalce," je dejal Nehammer.

Z njim se je strinjal tudi vodja Zelenih Werner Kogler, ki je avstrijski podkancler. "Pred nami je še veliko dela. Zdaj ni čas za zbadljivke ali spore, zdaj je čas za ukrepanje," je dejal Kogler.

Kot kaže, je Zelenim uspelo okrepiti svoj položaj pred volitvami, razpad koalicije pa ne bi bil v interesu niti ljudski stranki, saj je v parlamentarnem postopku še 50 zakonskih osnutkov.

Kriza v avstrijski vladi
Avstrijska vlada je v krizi