Gerhard Karner. Foto: EPA
Gerhard Karner. Foto: EPA

Karner je s tem izrazil nasprotovanje predlogu Evropske komisije, da se v schengensko območje vključi Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo.

Avstrijski notranji minister je stališče ponovil na radijski postaji Ö1. "Razmere v Evropi popolnoma jasno kažejo, da je zaščita zunanjih meja neuspešna, in če sistem ne deluje, se ne sme širiti," je povedal.

Karnerjeve izjave prihajajo v času povečanega števila prihoda prebežnikov v Avstrijo. Oblasti na Dunaju vse glasneje opozarjajo, da prebežniki pred vstopom v državo prečkajo eno ali več članic Evropske unije, ne da bi jih pri tem kdo ustavil.

Avstrija je sicer nedavno z Madžarsko in Srbijo podpisala ločen sporazum o preprečevanju migracij, v Srbijo bodo za pomoč pri nadzoru meje poslali sto policistov in tehnično opremo.

V Avstrijo letos 90.000 prebežnikov

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je v Avstrijo od začetka leta vstopilo več kot 90.000 prebežnikov. Od tega jih 75.000 ni bilo registriranih v nobeni drugi državi Evropske unije.

"Zato kot notranji minister, ki je odgovoren za varnost, nasprotujem širitvi," je v izjavi za radio še dodal Karner, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropska komisija: Tri države izpolnjujejo pogoje za vstop

Sorodna novica Komisarka Johansson: Skrajni čas je za vstop Hrvaške, Bolgarije in Romunije v schengen

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ta teden ponovno pozvala k vključitvi Bolgarije, Hrvaške in Romunije v evropsko schengensko območje. Pri tem je poudarila, da države izpolnjujejo vse pogoje. Med temi je naštela učinkovito upravljanje zunanjih meja, enotne schengenske vizume, sodelovanje z organi pregona v drugih državah in vključenost v informacijske sisteme.

Glasovanje o vstopu Bolgarije, Hrvaške in Romunije v schengensko območje bo predvidoma potekalo 8. decembra ob zasedanju notranjih ministrov članic Unije. Če bo Svet EU-ja podprl vstop, se bo trojica držav schengnu pridružila 1. januarja 2023.