Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 10 glasov Ocenite to novico!
David Davis in Michel Barnier
Oba pogajalca, britanski David Davis in evropski Michel Barnier, sta si po petem krogu pogajanj, ta so se začela junija, segla v roke. Pravega preboja pa še ni. Foto: EPA

Dodaj v

Barnier: Pri finančni poravnavi smo z Britanci na mrtvi točki

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske bo iz EU-ja odšlo marca 2019
12. oktober 2017 ob 15:07,
zadnji poseg: 12. oktober 2017 ob 15:11
Bruselj - MMC RTV SLO

V Bruslju se je končal peti krog pogajanj o brexitu med Evropsko unijo ter Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske (ZK), po katerem je glavni evropski pogajalec Michel Barnier dejal, da pri ločitvenih vprašanjih ni dovolj napredka.

"V trenutnem položaju, ko se še nismo dogovorili o pogojih ločitve, ne morem predlagati Evropskemu svetu, da prihodnji teden na vrhu podpre pogovore o prihodnjih odnosih," je Barnier dejal v Bruslju na skupni novinarski konferenci z glavnim britanskim pogajalcem Davidom Davisom.

Barnier upa na napredek
Barnier je še posebej izpostavil, da se najbolj zatika pri tem, koliko mora ZK plačati ob odhodu iz Evropske unije oziroma pri t. i. finančni poravnavi. O tem ta teden sploh niso razpravljali, ker britanska stran ni bila pripravljena predstaviti natančnih stališč. "Smo na mrtvi točki," je poudaril Barnier v povezavi z vprašanjem finančne poravnave in opozoril, da je to "izjemno skrb vzbujajoče" za nosilce številnih projektov v sklopu evropskega proračuna in za davkoplačevalce. Barnier upa na občutnejši napredek na decembrskem vrhu EU-ja.

BBC: Finančna poravnava britanski adut
Na drugi strani Davis voditelje 27 članic EU-ja poziva, naj na vrhu 19. in 20. oktobra Barnierju vendarle podelijo mandat za pogovore o prihodnjih trgovinskih odnosih. Kot meni BBC-jev urednik Norman Smith, je vprašanje finančne poravnave britanski adut, ki ga ZK ne želi zaigrati, dokler ne bo jasno, kakšen bo prihodnji trgovinski sporazum.

Barnier je znova poudaril, da EU ne bo popuščal še pri dveh področjih: pri vprašanju pravic državljanov EU-ja v ZK-ju in pri meji na irskem otoku. Oba sta sicer potrdila, da je bil na obeh področjih ta teden dosežen napredek.

Barnier: Odhod brez dogovora bi bil slab
Barnier je na vprašanje, ali bi ZK marca 2019 lahko odšel brez trgovinskega dogovora, odgovoril, da bi bil to zelo "slab dogovor". David je dodal, da odhod brez dogovora ni britanski cilj, a so pripravljeni na vse.

Na začetku tedna je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk opozoril, da če se bo počasen tempo pogajanj nadaljeval, se moramo vprašati, kam to pelje. Tusk je namignil, da "zelene luči" za pogajanja o prihodnjih odnosih ne bo pred decembrskim vrhom EU-ja. Britanska premierka Theresa May je prejšnji mesec v Firencah predlagala, da bi po brexitu, ki se bo zgodil marca 2019, sledilo dvoletno prehodno obdobje.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Norisla
# 12.10.2017 ob 16:03
Zraven so bili ko se je potrjevalo programe, zdej imajo da placajo vse. Nobenih pogajanj!
sorrentine
# 12.10.2017 ob 19:45
Miham

ZK gre v klub žurat. Vse lepo in fajn, ampak na eni točki mu je dost, se mu ne da več, pa reče, da gre domov. Pri izhodu mu varnostnik pravi, da ne more ven, dokler ne poravna svojega dolga. Ne bo plačal samega izstopa, ampak tisto kar je popil in častil naokol.
Tko gre tud v tem primeru, treba je plačat pokojnine svojih funkcionarjev v EU, treba je plačati za programe in načrte, za katere so Britanci se strinjali in podpisali. Nema cile mile ;)
Churchill W.
# 12.10.2017 ob 16:39
@Norisla
Zraven so bili ko se je potrjevalo programe, zdej imajo da placajo vse. Nobenih pogajanj!

Zgolj ugibam....
...glede na to kako se je v marsikateri zadevi uklanjalo zahtevam in željam Združenega Kraljestva, predvidevam, da je bil njihov glas precej dobro slišan in tudi upoštevan, ko so se programi sprejemali. Mnogokrat se je že izkazalo, da se kontinentalni del Evrope ne strinja popolnoma s tem kar si želi otoški del, a se je na koncu "večina" uklonila in popustila.
Ti programi, bodi sprejeti z 28 glasovi "ZA" ali pa so bili malce "spremenjeni" na željo Britancev, ... nima veze; so bili sprejeti in tudi oni so jih sprejeli, ko so bili še "zavezani" skupnim ciljem.
V kolikor ne plačajo tistega kar je načrtovano, se lahko marsikateri projekt podre, kar pa ni pošteno do ostalih.
Zakaj bi morala 27terica plačati tisto kar je sprejela 28terica???
Skippy
# 12.10.2017 ob 20:10
@Miham
na tem portalu nikakor ne razumete pomena prava, pogodb itd.
praetor
# 12.10.2017 ob 17:27
Tale pogajanja so lepa priložnost, da se razkrije vsa hinavščina Združenega kraljestva, zaradi katere je bila velikokrat talec cela EU.
Razsulo imajo doma v vladi, razsulo v opoziciji, razsulo v lastnem pogajalskem timu, premierka je "dead woman walking", ostali bojo najverjetneje brez vseh trgovinskih sporazumov, da ne naštevam naprej...
Skippy
# 12.10.2017 ob 18:13
Cilj je, da ne grejo ven.
webman
# 12.10.2017 ob 18:08
Po izstopuse lahko preimenujejo v JB - Just Britain.
Bivši uporabnik
# 12.10.2017 ob 17:40
V kolikor ne plačajo tistega kar je načrtovano, se lahko marsikateri projekt podre, kar pa ni pošteno do ostalih.

podrla se bo tudi njihova bonitetna ocena... britanci so neumni, ampak tako nori pa verjetno spet niso, da bodo zaradi nekaj 10 milijard v smeti vrgli nekaj bilijonov dolga
veza
# 14.10.2017 ob 04:48
"V trenutnem položaju, ko se še nismo dogovorili o pogojih ločitve,

čakajte malo, a sploh ni dogovorjeno, kakšni so pogoji ločitve, če kdo izstopi?
Mislm, važno, da EU ureja kante za smeti in debelino kislih kumaric
veza
# 14.10.2017 ob 04:45
Barnier je še posebej izpostavil, da se najbolj zatika pri tem, koliko mora ZK plačati ob odhodu iz Evropske unije oziroma pri t. i. finančni poravnavi.

ja, pri denarju se konča načelnost in teoretiziranje
Branko3
# 13.10.2017 ob 06:23
Britanski načrt je seveda očiten- znebiti se obveznosti in vsaj zadržati, če že ne povečati, pravice in koristi.
G.Bruno
# 12.10.2017 ob 16:21
Z drugimi besedami: "Dead End Street"

vojislav-novak
# 12.10.2017 ob 17:16
Joooj, Angleži čim prej ven, prosim. Z veseljem pa sprejmemo samostojno Škotsko in samostojni Wales. Tudi združena Irska spada v Evropo. Angleži pa ven, pa tam ostanite. Imejte svoj Commonwealth z Zimbabvejem in Somalijo in Pakistanom, Evropo pa pustite pri miru.
Miham
# 12.10.2017 ob 19:27
kaksna financna poravnava?

zakaj je izstop treba placat?

tako pa bi radi Britance kaznovali, ker so upostevali voljo lastnih ljudi...
Kazalo