Dobrodošli v (Severni) Irski. Tako London kot tudi Bruselj in Dublin si ne želijo vnovične postavitve fizične meje. Irska bo namreč po brexitu ostala del EU-ja. Foto: Reuters
Dobrodošli v (Severni) Irski. Tako London kot tudi Bruselj in Dublin si ne želijo vnovične postavitve fizične meje. Irska bo namreč po brexitu ostala del EU-ja. Foto: Reuters
Michel Barnier in Leo Varadkar
Evropski pogajalec Barnier in irski premier Varadkar Veliki Britaniji sporočata, da brez dogovora o meji sporazuma o brexitu ne bo. Foto: Reuters

Barnier se je na začetku obiska srečal z lastniki podjetij in prebivalci na obeh straneh meje, ki sta jo s podpisom velikonočnega sporazuma Severna Irska in Irska odpravili, sočasno pa uredili tudi druge odnose med državama.

"Dokler ne sklenemo dogovora, obstaja tveganje," je dejal in poudaril potrebo po vključitvi rešitve meje med Severno Irsko in Irsko po britanskem odhodu iz EU-ja v dogovor o brexitu.

Na forumu vseh držav Otoka glede brexita v Dundalku blizu irske meje s Severno Irsko je poudaril tudi polno podporo evropskih članic Republiki Irski, poroča BBC.

Velika Britanija še naprej zagotavlja, da ne bodo uvedli "trde meje" med Irsko in Severno Irsko, kar je pomembno tudi za ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma. Tako Dublin, London in Bruselj se strinjajo, da bi postavitev fizične meje pripeljala do nestabilnosti.

Glede carine je Unija predlagala, da po brexitu v carinski uniji ostane le Severna Irska. London je sicer privolil v to, vendar bi raje našel drugo rešitev.

Irska: Brez dogovora ni brexita
Irski premier Leo Varadkar je opozoril, da bo moral London vsaj na neki način spremeniti svoj pristop do pogajanj, če želijo doseči dogovor glede meje. "Brez rešitve glede vprašanja irske meje ne more biti dogovora o izstopu iz EU-ja," je poudaril. Irski zunanji minister Simon Coveney je presodil, da je treba do junija, ko poteče rok za vprašanje meje na irskem otoku, opraviti še veliko dela.

Tudi Barnier je menil, da se morajo do junija še hitro uskladiti glede več točk. Med njimi glede carine, ki jo je Barnier branil, češ da ne ogroža suverenosti Velike Britanije, kar je sicer kritizirala vodja severnoirskih ulstrskih unionistov (DUP) Arlene Foster.

Ločitveni sporazum večinoma dorečen
EU in Velika Britanija sta se do zdaj dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje. Kot rok za napredek pri vprašanju meje na irskem otoku so na vrhu EU-ja določili junij.

Ločitveni oziroma izstopni sporazum si pogajalci želijo doreči do oktobra, da bi nato lahko stekel proces ratifikacije.

Velika Britanija naj bi iz Unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju Unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Barnier zaskrbljen nad prihodnostjo meje med Severno Irsko in Irsko
Barnier zaskrbljen nad prihodnostjo meje med Severno Irsko in Irsko