Foto:
Foto:
Irski premier Berite Ahern se bo čez vikend pogovarjal z voditelji EU-ja o novem predsedniku Evropske komisije.

To je sporočila portugalska tiskovna agencija Lusa, ki je za vir za to poročilo navedla nekega neimenovanega uradnega predstavnika za stike z javnostjo.

Mediji so sicer že pred tem poročali, da se je premier Jose Manuel Durao Barroso sestal s portugalskim predsednikom Jorgejem Sampaiem, s katerim naj bi se pogovarjala o političnih razmerah v širokem pomenu besede.

Ahern prepričan v imenovanje
Irski premier Bertie Ahern pa je izrazil prepričanje, da bo na izrednem vrhu EU-ja v torek imenovan novi vodja Evropske komisije.

V intervjuju na irski nacionalni televiziji je dejal, da je glede srečanja obvestil že vse voditelje držav Evropske unije.

Ahern ni omenjal imen
Med pogovorom ni omenil nobenega imena, vendar pa so diplomati v Evropski uniji prepričani, da bo kot naslednik sedanjega predsednika komisije Romana Prodija imenovan portugalski premier Jose Manuel Durao Barroso.

Ahern je pred tem dejal, da bo srečanje sklical le, če bo prepričan, da je glede Prodijevega naslednika med članicami soglasje.

Prejšnji teden voditelji brez dogovora
Prejšnji teden se voditelji niso mogli dogovoriti, kdo naj bi 1. novembra nasledil Prodija, Ahern pa želi na to vprašanje odgovoriti še v okviru irskega predsedovanja Uniji, ki se izteče 30. junija.