Foto: AP
Foto: AP

Kot je povedal premier Alexander De Croo, so belgijske obveščevalne službe potrdile "obstoj mreže proruskega vmešavanja z dejavnostmi v več evropskih državah", kar da je v Belgiji kaznivo dejanje.

Sorodna novica O propagandi in dezinformacijah: "Skušati razložiti Rusom naš pogled na svet je skoraj nemogoče"

Nedavna preiskava čeških oblasti je razkrila, da je več poslancev v Evropskem parlamentu v Bruslju prejemalo gotovinska izplačila, da bi znotraj EU-ja "promovirali prorusko propagando".

"Gotovinska izplačila niso potekala v Belgiji, vmešavanje v interne zadeve EU-ja pa," je poudaril De Croo. "Glede na to, da je Belgija sedež evropskih institucij, smo odgovorni, da ohranjamo pravico vsakega državljana do svobodnega in varnega glasovanja."

Afera je vzniknila le dva meseca pred evropskimi volitvami in naraščajočimi strahovi, da bi Kremelj lahko posegel vanje. Tri večje politične skupine v Evropskem parlamentu – Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), Renew Europe in Zeleni – so pozvale k nagli preiskavi, urad za stike z javnostjo parlamenta pa je za portal Euronews potrdil, da navedbe preiskujejo.

Čeprav De Croo ni mogel razkriti, koliko evroposlancem grozi kazenski pregon, pa češki mediji ob sklicevanju na obveščevalne službe poročajo, da preiskujejo politike iz Nemčije, Francije, Poljske, Belgije, Nizozemske in Madžarske.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na udaru tudi Krah

Češka preiskava je privedla do sankcioniranja dveh posameznikov in medijske hiše Voice of Europe, prek katere naj bi po navedbah preiskovalcev Rusija širila svoj vpliv.

Z Voice of Europe povezujejo tudi vodilnega kandidata skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) na evropskih volitvah Maximiliana Kraha, ki pa zatrjuje, da od tega, da je dal intervjuje za omenjeni portal, ni imel nobene finančne koristi.

Sorodna novica Poslancu Alternative za Nemčijo očitajo prejemanje plačil od portala Voice of Europe

"Nobene izrecne obtožbe ni, da sem bil za katerega koli od teh intervjujev plačan," je zapisal Krah na omrežju X. "To kaže, kaj naj si mislimo o aktualni kampanji: Nič!"

Belgija poziva EU, naj ukrepa

De Croo je dejal, da je o preiskavi govoril tudi s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, urad za pravosodno sodelovanje držav članic EU-ja (Eurojust) pa pozval, naj "se sestane in urgentno razpravlja o tej zadevi".

De Croo želi tudi preveriti, ali mandata Evropskega javnega tožilstva (EPPO) in Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF) dopuščata kazenski pregon v tem primeru. "Če ne, bi morali te mandate razširiti," je dodal.

Belgijske oblasti sicer trenutno preiskujejo tudi veliki korupcijski škandal, v katerega so vpleteni evropski poslanci in drugi predstavniki Evropskega parlamenta, obtoženi prejemanja podkupnin v zameno za uporabo svojega političnega vpliva v korist Katarja, Maroka in Mavretanije.