Reynerds pravi, da za preiskavo ne ve. Foto: Reuters
Reynerds pravi, da za preiskavo ne ve. Foto: Reuters

Reynders pravi, da ne ve za tovrstno preiskavo.

Po pisanju belgijskega časopisa De Tijd se očitki nanašajo na gradnjo poslopja belgijskega veleposlaništva v Kinšasi, zakup sedeža policije in nekatere druge zadeve.

Belgijske oblasti so preiskavo uvedle po izjavah nekdanjega pripadnika belgijske obveščevalne službe, je sporočilo belgijsko državno tožilstvo, ki ni navedlo podrobnosti. Je pa tožilstvo v Bruslju potrdilo, da preiskava poteka.

"Nedvomno gre za izmišljotino zlonamerneža, ki nenehno skuša škodovati," je dejal Reyndersov odvetnik John Hendrickx.

Šarec o resorju za krizno upravljanje: "To je dober resor"

Več finančnih preiskav

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 61-letnemu belgijskemu liberalcu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava. Tako kot druge komisarske kandidate Reyndersa čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra.

Sicer so v novi komisarski ekipi še tri imena, ki imajo opravka s finančnimi preiskavami. Francozinjo Sylvie Goulard evropski urad za boj proti goljufijam Olaf preiskuje zaradi domnevne napačne porabe sredstev Evropskega parlamenta, Poljaka Janusza Wojciechowskega pa zaradi domnevnih nepravilnosti pri povračilu njegovih potnih stroškov iz časa, ko je bil evropski poslanec. Romunko Rovano Plumb pa preiskujejo zaradi očitkov glede korupcije.

Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo od 21. do 24. oktobra. Nova komisija naj bi začela delati novembra.