Parlament v bosanski prestolnici Tuzli že 'krasi' zastava EU-ja. Foto: Reuters
Parlament v bosanski prestolnici Tuzli že 'krasi' zastava EU-ja. Foto: Reuters
Premier BiH Nikola Spirić in Rupel
Rupel je izrazil zadovoljstvo nad razpletom dogajanj in čestital premieru BiH-a Nikoli Spiriću. Foto: EPA

Ta podpis je najpomembnejši trenutek današnjega dne, je ob podpisu poudaril slovenski minister Dimitrij Rupel, predsedujoči ministrskemu srečanju: "Izjemno vesel sem, da danes to tu podpisujemo. Danes smo razpravljali o pomembnih zadevah, a ta podpis je najpomembnejši trenutek današnjega dne."

"Nekaj let nazaj smo veliko delili, zdaj delimo še več, in upam, da bomo enkrat v prihodnosti spet prišli skupaj," je pojasnil Rupel. "Zame, za Slovenijo in za slovensko predsedstvo je to velik dogodek."

Čestitke tudi slovenskemu predsedstvu
"To je zelo vesel dan za nas," je poudaril tudi premier BiH Nikola Špirić. "Vrata v evropsko prihodnost se odpirajo za nas." Predsednik BiH-a Haris Silajdžić pa se je posebej zahvalil Ruplu za podporo med slovenskim predsedovanjem in zunajnjega. "To je zelo vesel dan za vse članice EU-ja," je poudaril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana. "To je prvi pomemben institucionalni sporazum z BiH-om, ki odpira vrata za globlje odnose med EU-jem in BiH-om. Ta odnos ni za jutri, je za vedno."

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je čestital državljanom in voditeljem BiH-a. "To je mejnik, ki zaznamuje novo fazo v naših odnosih," je poudaril in nato še posebej čestital slovenskemu predsedstvu za ta dosežek.

Vseh pet držav podpisalo sporazum
Slovensko predsedstvo je s podpisom sporazuma z BiH-om izpolnilo svoj cilj, da s temi sporazumi pokrije celotno regijo. Izpolnilo je še en pomemben cilj, ki ga bodo ministri prav tako potrdili v sklepih: vseh pet držav Zahodnega Balkana je med slovenskim predsedovanjem dobilo načrte s pogoji za postopno odpravo vizumov za vstop njihovih državljanov v EU.

EU je sicer danes ob podpisu sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z BiH-om tudi potrdil, da njena vojaška misija Althea, ki po zmanjšanju sil šteje približno 2.500 pripadnikov, ostaja v državi, dokler bo to potrebno, čeprav hkrati poudarja, da so varnostne razmere v državi stabilne.

K. S.