Hrvaški mediji poročajo, da je Pahor v 'prisrčnem in prijateljskem pogovoru' Kosorjevo pohvalil za odlično organizacijo vrha. Foto: Reuters
Hrvaški mediji poročajo, da je Pahor v 'prisrčnem in prijateljskem pogovoru' Kosorjevo pohvalil za odlično organizacijo vrha. Foto: Reuters
Bojko Borisov in Jadranka Kosor
Z bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom je Kosorjeva razpravljala tudi o vzpostavitvi letalske povezave med Zagrebom in Sofijo. Foto: Reuters
Croatia Summit
Pahor se je že v petek sešel s francoskim kolegom Francoisom Fillonom, s katerim sta se obvestila, da je vse pripravljeno za sklenitev postopka podpisa sporazuma o strateškem sodelovanju med Slovenijo in Francijo. Foto: EPA
Oreh hrvaških varčevalcev se bo trl v Bohinju

Slovenski premier je po srečanju s hrvaško kolegico dejal: "Dogovorjeno je, da spričo pomembnih detajlov, ki so sestavni del rešitve tega vprašanja, skupaj s sodelavci opraviva še zadnje konzultacije pred 31. julijem, ko se ponovno prav zavoljo tega in morda še kakšnega drugega vprašanja srečava v Sloveniji, v Bohinju." Dodal je, da obstajajo "velika upanja", da do konca meseca državi prideta do "zadovoljive odločitve, ki bi omogočala, da bo Hrvaška zaprla četrto poglavje o prostem pretoku kapitala v pogajanjih z Evropsko unijo".

Ob njuni prvi obletnici ...
Pahor je spomnil, da sta se prav 31. julija lani s Kosorjevo prvič srečala, takrat v Trakošćanu, in da sta takrat "z vladama in parlamentoma dejansko obrnila novo poglavje v odnosih med državama".

Kosorjeva je dodala, da se bo do takrat srečala z guvernerjem Hrvaške narodne banke Željkom Rohatinskim, ki odkrito nasprotuje vstopu NLB-ja na hrvaški trg, in s koalicijskimi partnerji. Še pred srečanjem premierjev v Bohinju pa se bosta sešla tudi zunanja ministra obeh držav, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković, in se dogovorila za čas, vsebino in način izmenjav diplomatskih not o ratifikaciji arbitražnega sporazuma.

Sogovornika sta govorila tudi o nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov in izmenjala mnenja glede nadaljnjega postopka reševanja mejnega vprašanja po ratifikaciji v obeh parlamentih in slovenski potrditvi arbitražnega sporazuma na referendumu. Glede hrvaškega vstopa v Evropsko unijo je Pahor izjavil, da je to le še vprašanje časa.

Tudi z albanskimi, kosovskimi in makedonskimi predstavniki
Pahor se je predtem srečal tudi z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Valentinom Inzkom, na dnevnem redu pa je imel še nekaj dvostranskih srečanj. Tako se je sešel tudi s premierjema Kosova in Albanije, Hashimom Thacijem in Salijem Berisho, in z makedonskim zunanjim ministrom Antoniem Milošeskim.

Predsednika pripravljena pomagati
V Dubrovnik je prišel tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki se je s soprogo Barbaro Miklič Türk udeležil odprtja 61. dubrovniških poletnih iger, ob tem pa se je srečal tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. Predsednika, srečala sta se drugič ta tedeni, sta govorila o dvostranskih in mednarodnih vprašanjih ter izrazila pripravljenost pomagati premierjema obeh držav pri reševanju odprtih vprašanj.

Berlusconi in Đukanović sta se opravičila
Dvodnevni vrh z naslovom "Croatia Summit 2010 - Jugovzhodna Evropa v soočanju z globalnimi izzivi" je posvečen predvsem sodelovanju v regiji. Udeležujejo se ga mnogi visoki predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in zveze Nato, evropski komisar za širitev Stefan Füle pa tudi premierji Francije, Poljske, Bolgarije, Črne gore, Albanije in Kosova. Udeležbo sta odpovedala italijanski in črnogorski premier, Silvio Berlusconi in Milo Đukanović. Srbija zaradi udeležbe Kosova, podobno kot na konferenci o Zahodnem Balkanu, ki je potekala na Brdu pri Kranju, nima svojega predstavnika.

Kakšna je vizija Jugovzhodne Evrope?
Po petkovem uvodnem delu konference, na katerem je govoril tudi slovenski premier, udeleženci nadaljujejo razpravo o gospodarskem upravljanju, posledicah svetovne gospodarske krize in načinih sodelovanja za ustvarjanje uspešnih ekonomij. Danes bodo razpravljali tudi o prihodnosti čezatlantskih povezav in o vizijah prihodnosti Jugovzhodne Evrope.

Turški minister za evropske zadeve Egemen Bagis pa je napovedal nov pomemben korak Turčije k članstvu v Evropski uniji, saj bo v tej državi septembra potekal referendum o ustavnih spremembah, ki bodo spremenile pravosodni sistem in vojsko podredile civilnim institucijam, tudi sodiščem.

Oreh hrvaških varčevalcev se bo trl v Bohinju