V nekaterih državah so protestirali zaradi kitajske politike do Tibeta. Foto: EPA
V nekaterih državah so protestirali zaradi kitajske politike do Tibeta. Foto: EPA

Vedno sem bil mnenja, da bojkoti niso pretirano učinkovit inštrument zunanje politike.

Švedski zunanji minister Carl Bild
Kitajski vojaki v prestolnici Tibeta, Lasi.
EU se zavzema za mirno reševanje vprašanja Tibeta. Foto: EPA

Tibet se je na dnevnem redu zasedanja ministrov na Brdu pri Kranju znašel malce nepričakovano. Kot je v sredo pojasnil zunanji minister Dimitrij Rupel, je to vprašanje izbruhnilo po tem, ko je bil dnevni red zasedanja že usklajen, zato so o njem govorili ob robu zasedanja, katerega glavna tema je bil sicer Zahodni Balkan.

Ministri so sicer pozvali h koncu nasilja na "strehi sveta" in se zavzeli za tvoren dialog o vprašanjih, kot so ohranitev tibetanskega jezika, kulture, vere in tradicij. Poleg tega so pozvali Kitajsko, naj z aretiranimi ravna v skladu z mednarodnimi standardi in spoštuje svobodo medijev v Tibetu.

Prezgodaj za odločanje o tem
Glede bojkota poletnih iger v Pekingu, ki je bil pred srečanjem ena od možnosti, je Rupel dejal, da v tem trenutku ni mogoče napovedati, kaj se bo zgodilo do poletja, že prej pa je dejal, da ne verjame pa, da bi to vprašanje v Uniji lahko povzročilo razkol.

"Mislim, da se nam ni treba danes odločati o nečem, kar se bo zgodilo avgusta," je ob tem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana. Dodal je, da se nekateri lahko odločijo, da bodo na olimpijskih igrah sodelovali, drugi se jih lahko odločijo bojkotirati, pomembno pa je, da EU v zvezi s tem pošlje tri sporočila: da je treba priznati kulturno dediščino vseh, da je ozemeljska celovitost Kitajske ločeno vprašanje in da je treba vprašanje Tibeta reševati mirno.

Nekatere članice za bojkot
Bojkot odprtja poletnih olimpijskih iger na Kitajskem so do zdaj napovedali poljski premier Donald Tusk in estonski in češki predsednik, Toomas Hendrik Ilves in Vaclav Klaus. Nemška kanclerka Angela Merkel se slovesnosti ne namerava udeležiti, a vzrok za to naj ne bi bil Tibet. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy dopušča možnost bojkota, a se namerava o tem še posvetovati s kolegi iz EU-ja, britanski premier Gordon Brown pa si bo igre ogledal v živo.

Vedno sem bil mnenja, da bojkoti niso pretirano učinkovit inštrument zunanje politike.

Švedski zunanji minister Carl Bild