Bolgarija je članica Evropske unije od leta 2007. Pogajanja Severne Makedonije za članstvo je pred leti ustavila bolgarska blokada. Foto: EPA
Bolgarija je članica Evropske unije od leta 2007. Pogajanja Severne Makedonije za članstvo je pred leti ustavila bolgarska blokada. Foto: EPA

Sklep je bil sprejet s 170 glasovi za in 37 proti, 21 poslancev pa se je vzdržalo, je po glasovanju povedal podpredsednik bolgarskega parlamenta Atanas Atanasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poslanci so s tem bolgarski vladi dovolili, da umakne veto na pristopna pogajanja Severne Makedonije za članstvo v EU-ju.

Bolgarski parlament je v sredo izglasoval nezaupnico vladi Kirila Petkova, zato bodo v Bolgariji že četrtič v zadnjem letu potekale parlamentarne volitve.

Francoski predlog od Skopja zahteva priznanje bolgarske manjšine

Preboj v bolgarski blokadi makedonskemu približevanju Uniji se je zgodil po predlogu Francije, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja.

V skladu s predlogom naj bi Severna Makedonija z ustavnimi spremembami zagotovila pravice bolgarske manjšine v državi ter zavezala Skopje k ohranjanju dobrih odnosov s Sofijo, prav tako pa v uradnih dokumentih ne sme biti ničesar, kar bi nakazovalo, da Bolgarija priznava makedonski jezik.

Makedonski premier: Trenutni predlog nesprejemljiv

Bolgarski premier Kiril Petkov je predlog Francije že v četrtek na vrhu EU-Zahodni Balkan sprejel in ga označil kot zelo dober.

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je na srečanju v Bruslju dejal, da je trenutni predlog za Skopje popolnoma nesprejemljiv. "Če bo med francoskim predsedovanjem doseženo razumevanje naših stališč, smo pripravljeni na pogovore," je še zapisal na Facebooku.