Evropska komisija bi dala pregledati vse državljane EU-ja, če gredo zunaj meja povezave. Foto: EPA
Evropska komisija bi dala pregledati vse državljane EU-ja, če gredo zunaj meja povezave. Foto: EPA

Državljane tretjih držav že zdaj sistematično preverjajo ob vstopu v EU. Po predlaganih spremembah pa bi se tudi za državljane EU-ja uvedlo preverjanje v ustreznih zbirkah podatkov, in sicer v schengenskem informacijskem sistemu (SIS) in Interpolovi zbirki podatkov o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih (SLTD). Evropski parlament in države članice so predlog načelno že podprli.

Države EU-ja bodo lahko izvajale sistematično preverjanje državljanov EU-ja tudi v drugih nacionalnih in Interpolovih zbirkah. Poleg tega se bo državljane tretjih držav sistematično preverjalo še v bazah SIS-a in SLTD-ja ob izhodu iz EU-ja. Organi bodo morali ob tem dosledno upoštevati predpise o varstvu podatkov in zakonodajo EU-ja o temeljnih pravicah, so sporočili iz Bruslja.

Bruselj pravi, da so to ukrepi za večjo varnost
Tako naj bi EU natančno vedel, "kdo prečka naše meje", je poudaril komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Gre za nov "ključni korak v našem prizadevanju za ohranjanje svobode gibanja znotraj schengenskega območja in zagotovitev varnosti naših državljanov", je še dodal.

Slovenska ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je februarja v Bruslju opozarjala, da bo sistematični nadzor znatno podaljšal nadzor na meji, kar bo zlasti v poletnih mesecih povzročalo dolge čakalne vrste. Tako se je Slovenija v razpravi zavzemala za določene izjeme, pa tudi za revizijsko klavzulo, po kateri naj bi Unija po dveh letih pregledala učinkovitost nove zakonodaje.