Evropska komisija je predlog reforme javnofinančnih pravil predstavila konec aprila. Foto: Reuters
Evropska komisija je predlog reforme javnofinančnih pravil predstavila konec aprila. Foto: Reuters

"Z našega vidika smo, recimo, nekje srednje zadovoljni, z nekaterimi stvarmi v predlogu smo, z nekaterimi pa ne," je o predlogu komisije povedal Boštjančič po današnjem zasedanju finančnih ministrov EU-ja, ki se bodo tej temi posvetili na junijskem zasedanju. Številne določbe na ministrstvu še proučujejo, je dodal.

Slovenija podpira to, da gredo pravila bolj v smeri spremljanja gibanja dolga in stran od strukturnega primanjkljaja, predvsem zato, ker je zadnjega zelo težko meriti in so tudi glede na metodologijo rezultati lahko zelo različni, je pojasnil.

Enotna metodologija glede zadolženosti Sloveniji "ni najbolj všeč"

Težko pa je imeti tudi enotno metodologijo glede zadolženosti, saj so razlike med posameznimi državami velike. "Glede tega nam osnovni predlog Evropske komisije ni najbolj všeč," je poudaril Boštjančič. V pogajanjih med članicami bo tako Slovenija zagovarjala stališče, da je treba pot zmanjševanja dolga prilagoditi vsaki državi posebej. Vendar pa se ob tem postavlja vprašanje, kako bo komisija spremljala posamezno državo. Pri tem se Slovenija boji, da bi Evropska komisija moč kazala predvsem na malih članicah. Zavzemali se bodo, da se to ne bo zgodilo.

Finančni minister Klemen Boštjančič. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Finančni minister Klemen Boštjančič. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

"Bistveno, da se pravila dejansko spremenijo"

Minister je pojasnil, da to ni bila tema tokratnega zasedanja, pričakuje pa zelo pestro razpravo na junijskem srečanju ministrov. "Ena stvar, ki je popolnoma jasna in jo tudi vsi ministri tudi na bilateralnih sestankih povedo, je, da je bistveno, da se ta pravila dejansko spremenijo," je še poudaril Boštjančič.

Evropska komisija je predlog reforme javnofinančnih pravil predstavila konec aprila. Glavni namen je okrepiti vzdržnost javnega dolga ter spodbujati trajnostno in vključujočo rast v vseh članicah z reformami in naložbami. Z njo pa želijo tudi poenostaviti pravila. V skladu s predlogom komisije bi imele države večjo vlogo pri določanju javnofinančnih politik, kar bi moralo voditi tudi k večjemu upoštevanju, so ob predstavitvi poudarili v Bruslju.