V nekaterih državah EU-ja brezposelnost mladih, starih od 15 do 24 let, dosega celo več kot 30 odstotkov. Foto: BoBo
V nekaterih državah EU-ja brezposelnost mladih, starih od 15 do 24 let, dosega celo več kot 30 odstotkov. Foto: BoBo

Podatki EK-ja kažejo, da je bila stopnja brezposelnosti v Sloveniji za osebe, starejše od 15 let, lani 5,9-odstotna, brezposelnost mladih, starih od 15 do 24 let, pa 13,6-odstotna. V povprečju je bila brezposelnost v EU-ju lani 8,9-odstotna, brezposelnost mladih pa 19,6-odstotna.

Komisija v poročilu preučuje ključna vprašanja politike trga dela EU-ja v prihodnje, vpliv ukrepov, ki so jih za spodbujanje okrevanja trga dela v času krize sprejele države članice, ter strukturne ovire, s katerimi se na trgu dela v Uniji spoprijemajo mladi.

Nekatere članice bolj 'pridne' kot druge
Komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor je kot pozitivne primere ukrepanja za preprečitev brezposelnosti navedel Belgijo, Avstrijo in Nemčijo. Španija, Portugalska in Irska so se po njegovih besedah z izzivi zaposlovanja v času krize spopadle tako, da je posledica le izgubljanje delovnih mest.

Vpliv krize na zaposlovanje je po navedbah Komisije velik, okrevanje gospodarstva Unije pa ostaja krhko, čeprav se dosledno kažejo znaki stabilizacije trga dela v EU-ju in so se v nekaterih članicah kazalniki že obrnili v pozitivno smer.

Tveganje porasta dolgoročne brezposelnosti
Rast brezposelnosti v povezavi z omejenimi možnostmi nove zaposlitve je povečalo tveganje velikega porasta dolgoročne brezposelnosti ali odhoda ljudi s trga dela. Preden bomo priča jasnemu izboljšanju na trgu dela v EU-ju, lahko mine še nekaj časa, poudarja poročilo.