Nekateri Britanci se še zdaj ne morejo sprijazniti z odhodom iz EU-ja. Foto: Reuters
Nekateri Britanci se še zdaj ne morejo sprijazniti z odhodom iz EU-ja. Foto: Reuters
Boris Johnson
Johnson je prepričan, da Velika Britanija ne bi smela plačevati EU-ju za dostop do skupnega trga. Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May naj bi po poročanju Financial Timesa ponudbo predstavila v petkovem govoru v Firencah, kjer bo spregovorila o odhodu iz Evropske unije, ki se bo predvidoma končal 29. marca 2019, ko se bo država dokončno ločila od povezave.

Svetovalec Mayeve za področje zadev EU-ja Olly Robbins naj bi o višini finančne ponudbe že obvestil nekatere evropske prestolnice, navaja FT, ki se sklicuje na neimenovane vire. Velika Britanija doslej še ni uradno predstavila predloga višine plačila ob izstopu iz EU-ja.

V medijih so do zdaj krožile govorice, da naj bi Bruselj pričakoval med 60 in 100 milijardami evrov za poravnavo obveznosti do Evropske unije, pri čemer pa naj bi bil London pripravljen odšteti 40 milijard evrov.

FT piše, da naj bi Velika Britanija zagotovila, da po njenem odhodu nobeni državi članici ne bo treba vplačevati več ali prejeti manj denarja do leta 2020, ko se konča trenutno proračunsko obdobje.

Pričakovana proračunska luknja v tem obdobju naj bi zaradi odhoda Velike Britanije znašala najmanj 20 milijard evrov, tako da se ponujena številka nanaša na plačilo zneska, ki izhaja iz obveznosti Londona glede vplačevanja v sedemletni proračun EU-ja.

Čeprav naj bi Bruselj pričakoval več denarja, poznavalci v ponudbi vseeno vidijo napredek, ki bo zastala pogajanja premaknil naprej. Kot je eden od diplomatov EU-ja dejal za FT, bodo imeli vsaj nekaj, o čemer se bodo lahko pogovarjali.

Švicarski ali kanadski model?
Brexit in prihodnji odnos z EU-jem ne povzroča samo napetosti v odnosi z Brusljem, ampak tudi znotraj britanske vlade, v kateri naj bi se predvsem zunanji minister Boris Johnson zavzemal za drugačen pristop.

Johnson naj bi za Veliko Britanijo zagovarjal prostotrgovinski sporazum z EU-jem, kot ga ima Kanada, in ne odnosa, kot ga ima Švica, ki EU-ju plačuje za dostop do skupnega trga, čemur naj bi bil naklonjen finančni minister Philip Hammond.

V medijih so se pojavile celo govorice, da naj bi Johnson odšel iz vlade, vendar je sam to zanikal in zatrdil, da se skupaj ukvarjajo s priložnostmi, ki jih ponuja brexit.