Britanska premierka Theresa May želi, da ima vlada pravico sama odločati o sprožitvi postopka za brexit. Foto: EPA
Britanska premierka Theresa May želi, da ima vlada pravico sama odločati o sprožitvi postopka za brexit. Foto: EPA

Kot poroča britanski časopis Daily Telegraph, se vlada, ki je odločena pogajanja o brexitu začeti pred marcem 2017, tako pripravlja na poraz na vrhovnem sodišču, ki bi lahko dokončno razsodilo, da mora o začetku postopka brexita odločati parlament.

Po navedbah vira v britanski vladi, na katerega se sklicuje Daily Telegraph, bo zakon zahteval od poslancev in poslank, "da dovolijo britanski vladi sprožitev 50. člena pogodbe EU-ja". Ta člen namreč določa, da članica, ki se odloči za izstop, o svoji nameri obvesti Evropski svet, nato pa Unija s to državo v dveh letih izpogaja nov sporazum.

Zakon naj bi obsegal le nekaj stavkov, namen pa je izogniti se temu, da bi se postopek v parlamentu preveč zavlekel, poleg tega pa ga EU-ju naklonjeni poslanci in poslanke ne bi mogli spreminjati z zahtevami, naj premierka Theresa May razkrije svoja pogajalska izhodišča glede brexita.

Višje sodišča za vlogo parlamenta
Britansko vrhovno sodišče bo obravnavalo pritožbo vlade na odločitev višjega sodišča v Londonu, ki je 3. novembra razsodilo, da mora o sprožitvi postopka za brexit oziroma o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU-ja odločati britanski parlament.

Obravnavo bo vrhovno sodišče začelo v ponedeljek, po pričakovanjih pa bo trajala štiri dni. Odločitev sodišča je pričakovati januarja prihodnje leto.